Holandija uvodi rigoroznije mjere za azilante

31.08.2015. 14:08 / Izvor: RTS
Holandija uvodi rigoroznije mjere za azilante

Dok Njemačka "otvara vrata" da bi omogućila jednostavniji dolazak za izbeglice, a Francuska kritikuje Mađarsku zbog žičane ograde, holandska vlada ide u potpuno drugom pravcu.

Azilante u Holandiji uskoro očekuju nova pravila prema kojima će tražiocima azila uskratiti i hranu i smještaj poslije samo nekoliko nedjelje ako njihov zahtjev bude odbačen, piše britanski "Independent". Premijer Mark Rute ističe da je "suludo" ponuditi bezgraničnu pomoć onima koji ne dobiju status izbeglice.

Dok Njemačka "otvara vrata" da bi omogućila jednostavniji dolazak za izbeglice, a Francuska kritikuje Mađarsku zbog žičane ograde, holandska vlada ide u potpuno drugom pravcu, navodi britanski list, prenosi Tanjug.

Od novembra, svaki migrant koji ne dobije izbeglički status, biće deportovan u roku od manje od mjesec dana.

U okviru novih mjera, holandska vlada namjerava da zatvori 30 regionalnih centara koji nude smještaj, kupatilo i hranu za azilante, bez obzira na njihov status ili prijavu.

Ove mjere se smatraju kao politički pokušaj da se odvuku glasači od partije Gerta Vildersa, koja je poznata po antiimigracionim stavovima.

Još samo dvije zemlje EU imaju slične striktne mjere - Finska i Britanija, navodiIndependent, dodajući da London želi da ode i korak dalje i ukine pomoć azilantima koji imaju porodice.

Holandija je primila 18.790 molbi za azil prošle godine, navodi Evrostat. Od tog broja, 6.240 je odbijeno.

Holandski premijer Mark Rute je branio nove mjere, navodeći da je "suludo" ponuditi bezgraničnu pomoć onima koji ne dobiju status izbjeglice.

"Govorimo o grupi koja može da se vrati i čije vlade žele da ih prime nazad, ali to oni ne žele da učine", naglasio je Rute.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU