Prijedlog za reformu

Evropski parlament predlaže izmjenu Ugovora o EU

23.11.2023. 08:20 / Izvor: Agencije
EU

Evropski parlament iznio je prijedloge za reformu Ugovora o Evropskoj uniji, koji predviđaju donošenje odluka kvalificiranom većinom u Vijeću EU-a.

Evropski parlament iznio je prijedloge za reformu Ugovora o Evropskoj uniji, koji predviđaju donošenje odluka kvalificiranom većinom u Vijeću EU-a i izmjenu pravila o sastavu Evropske komisije.

Kako se navodi u saopćenju EP-a, eurozastupnici se zalažu za reforme koje će poboljšati kapacitet EU-a da djeluje i ojačati mišljenje građana, prenosi Tanjug.

Među ključnim prijedlozima iznijetim nakon Konferencije o budućnosti Evrope i, kako se napominje, u kontekstu izazova bez presedana i nekoliko kriza, nalazi se veća zastupljenost dvodomnog sistema i smanjenje zastoja u Vijeću EU-a kroz više donošenja odluka kvalificiranom većinom i redovnom zakonodavnom procedurom.

Prijedlozi podrazumijevaju i promjenu pravila za sastav EK-a, uključujući izbor predsjednika i ograničenje broja komesara na 15.

Predviđena je i znatno veća transparentnost u Vijeću EU-a tako što će se objavljivati stavovi država članica bloka o zakonodavnim pitanjima, kao i davanje jačeg glasa građanima kroz obavezu EU-a da stvori odgovarajuće participativne mehanizme i da evropskim političkim partijama da jaču ulogu.

‘Za efikasniju i demokratskiju Uniju’

Izvještaj kojim se predlažu promjene usvojen je sa 305 glasova za i 276 protiv, dok je 29 zastupnika bilo uzdržano.

Propratna rezolucija usvojena je sa 291 glasom za, 274 protiv i 44 uzdržana glasa.

“Usvajanjem ovog izvještaja, EP odgovara na očekivanja građana za efikasniju i demokratskiju Uniju, u skladu s prijedlozima Konferencije o budućnosti Evrope”, navodi se u saopćenju EP-a-

Nakon što su eurozastupnici ponovili poziv za izmjenu Ugovora EU-a i zatražili od Vijeća EU-a da “odmah i bez razmatranja podnese prijedloge Vijeću”, na šefovima država ili vlada Unije je da uspostave konvenciju odlukom koja se donosi prostom većinom.

Očekuje se da će Španija, kao trenutna predsjedavajuća Vijećem EU-a, podnijeti u decembru prijedloge Vijeću Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU