BiH-CG: Za projekte prekogranične suradnje preko 1,7 milijuna eura

20.06.2013. 14:08 / Izvor: eKapija.ba
BiH-CG: Za projekte prekogranične suradnje preko 1,7 milijuna eura

Od ukupno podnijetih 71 projektnih prijedloga, 8 projekata je do sada ugovoreno. Ukupna vrijednost ovih osam projekata u Bosni i Hecegovini i Crnoj Gori iznosi 1,7 milijuna eura.

Osam projekta prošlo je na javnom pozivu koji je raspisala  Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Delegacija Europske unije u Crnoj Gori a koja će se financirati iz IPA program prekogranične suradnje BiH-Crna Gora. Ukupna vrijednost ovih osam projekata iznosi preko 1.7 milijuna eura. Od toga u Crnoj Gori je ugovoreno 915.593,74 eura bespovratnih sredstva EU-a, dok je u Bosni i Hercegovini taj iznos 840.799,02 eura.

Projekti su rađeni na principu prekograničnog partnerstva organizacija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija su objavili listu izabranih projekata: ''Putem prošlosti zajedno ka evropskoj budućnosti'' čija ukupna vrijednost iznosi 92.699 eura. Aplikanti za ovaj projekt bili su Srednjoškolski centar, Foča, a iz CG Mješovita srednja škola ''17 septembar'' iz Žabljaka.

Tu je i projekt "Spasimo naše rijeke" čija je ukupna vrijednost 311,611.60 eura, a kojeg će implementirati Demokratski centar Nove nade, Višegrad, BIH  i Opština Mojkovac, Crna Gora, te projekt "ECO i kulturni turizam u Južnim Dinaridima'' čija je ukupna vrijednost 140.765,39 eura, a koji će implementirati Ekonomski fakultet Sarajevo, BIH te Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Crna Gora.

Na ovom pozivu su prošli i projekti: ''Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine'' ukupne vrijednosti 314.992 eura kojeg provode Opština Foča  i Opština Plužine, ''Cjelogodišnji turizam na planinskim destinacijama BIH i Crne Gore- 365'' čija je ukupna vrijednost 368.451,43 eura a kojeg provode SERDA-Sarajevska regionalna razvojna agencija, BIH te Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, Crna Gora kao i projekt ''Ljetnja škola inkluzije'' ukupne vrijednosti 117,000 eura kojeg implementiraju ACED-Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, BIH i Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, Crna Gora.

Projekt "ORNIBA Zaštita pričijih vrsta na Balkanu zajednička intervencija BIH i Crne Gore" ukupne vrijednosti  311.057 eura provode OXFAM Italija, BIH te CZIP i Centar za proučavanje i zaštitu ptica, Crna Gora bit će također financiran iz ovih sredstava. Tu je i projekt ''Novinari bez granica'' ukupne vrijednosti 70,523 eura kojeg uimplementiraju Univerzitet Džemala Bijedić, BIH i Javni servis Radio Bijelo Polje, Crna Gora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU