INNO GREEN projekt koji jača inovacije kroz razvoj ekoloških poslova

28.10.2017. 08:51 / Izvor: Akta.ba
INNO GREEN projekt koji jača inovacije kroz razvoj ekoloških poslova

Projekat INNO GREEN- Inovacije kroz razvoj ekoloških poslova je finansiran iz Programa Horizont 2020 i traje 12 mjeseci.

Početni (Kick-Off) sastanak u sklopu projekta INNO GREEN je održan 25.10.2017. u Banja Luci. U okviru sastanka, projektni partneri (LIR Evolucija, RRA Zeleni Kras i Evropski Centar za Obnovljivu Energiju) su posjetili Tehnološki Centar kompanije Lanaco.

Tehnološki Centar Lanaco je prepoznat od strane partnera kao primjer najbolje prakse od značaja u regionu i šire, posebno kada se radi o energetski efikasnoj “smart” gradnji uz poštovanje principa zaštite životne sredine i održivog eko dizajna. Partneri su posjetili Tier 4 Data Centar i stekli nova znanja o energetski efikasnim sistemima grijanja, hlađenja i ventilacije u objektu.

Projekat INNO GREEN- Inovacije kroz razvoj ekoloških poslova je finansiran iz Programa Horizont 2020 i traje 12 mjeseci.

Opšti cilj projekta je podstaći i ojačati saradnju između regionalnih agencija za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) kroz zajedničko učenje, te ojačati kapacitete za razvoj praktičnih i inovativnih alata za podršku MSP u sektoru inovativnog ekološkog preduzetništva. Projektni partneri će u okviru projekta: 

-Identifikovati i analizirati postojeće najbolje lokalne/regionalne prakse u oblasti ekološkog preduzetništva i stvaranja ekoloških radnih mjesta,

-Podsticati zajedničko učenje između agencija za podršku MSP i povećati nadležnosti za podršku MSP u inovativnom ekološkom preduzetništvu,

-Realizovati pilot akcije sa lokalnim/regionalnim MSP u sektoru inovativnog ekološkog preduzetništva,

-Razviti inovativni program za MSP koji podržava razvoj i jačanje ekološkog preduzetništva.

Projekat implementira LIR Evolucija, razvojna, istraživačka i konsultantska agencija iz Banja Luke u saradnji sa Regionalnom Razvojnom Agencijom Zeleni Kras iz Slovenije i Evropskim Centrom za Obnovljivu Energiju iz Austrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU