EU

Merkel: Jačanje ekonomije odgovor je na rast podrške euroskepticima

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je rast podrške strankama krajnje desnice i euroskepticima na evropskim izborima kao "žalostan", rekavši da odgovor mora biti jačanje ekonomije.

27.05.2014. 08:02 / Izvor: Fena

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je rast podrške strankama krajnje desnice i euroskepticima na evropskim izborima kao "žalostan", rekavši da odgovor mora biti jačanje ekonomije.

Tri velike stranke desnog centra i liberalni blokovi u Evropskom parlamentu još su na putu da osvoje većinu.

Sve su one, međutim, izgubile parlamentarna mjesta od stranaka koje obećavaju smanjiti ovlasti EU ili je ukinuti potpuno, prenosi BBC.

Francuski premijer izjavio je da pobjeda krajnje desnice predstavlja politički "zemljotres".

Merkel -  čija je konzervativna Kršćansko demokratska unija ovojila lagodnih 35 posto glasova u Njemačkoj - izjavila je da je sada na etabliranim strankama u Evropi da vrate glasače sebi.

"Najbolji način je usmjeriti se na poboljšanje konkuretnosti, na ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta. To je najbolji odgovor razočaranim ljudima koji nisu glasali na način na koji smo mi željeli", kazala je.

U Francuskoj, gdje je krajnje desni antiimigracijski Nacionalni front pobjedio s 25 posto osvojenih glasova, socijalistički predsjednik Francois Hollande održao je u ponedjeljak hitni sastanak vlade.

Nije bilo nikakve zvanične reakcije na evropske izbore, ali je premijer Manuel Valls opisao njihove rezultate kao politički "zemljotres" i izjavio je da je Evropi potrebna "drugačija orijentacija" kako bi se suočila s naglim rastom snage populista.

"Ne smijemo gubiti nijednu jedinu minutu. Moramo pokazati hrabrost jer se Francuska mora reformirati. Već dugo vremena, kako ljevica tako i desnica, izbjegavali smo ozbiljno bavljenje tim pitanjima", izjavio je on francuskim medijima, obećavajući da će insistirati na smanjenju poreza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU