EU / SVIJET

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

Većina stanovnika Škotske je na referendumu održanom u četvrtak (18.9.) glasalo protiv odcjepljenja od Velike Britanije. 55,42 posto biračaje glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji dok je protiv bilo 44,58.

19.09.2014. 09:33 / Izvor: Deutsche Welle

Većina stanovnika Škotske je na referendumu održanom u četvrtak (18.9.) glasalo protiv odcjepljenja od Velike Britanije. 55,42 posto biračaje glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji dok je protiv bilo 44,58.

Predsjednik škotskih nacionalista, Alex Salmond je priznao poraz i rekao da je "Škotska odlučila da ne bude nezavisna država“. Prva zamjenica škotskog premijera i ministrica zdravlja u Salmondovoj vladi, Nicola Sturgeon, izjavila je za BBC "da je svaki učesnik kampanje za odcjepljenje razočaran. Škotska se zauvijek promijenila“, rekla je Sturgeonova, koja je kao zamjenica škotske Nacionalističke partije inicirala održavanje referenduma.

Foto: AFP

Čestitke iz Londona

Britanski premijer David Cameron jutros (19.9.) je na Twitteru napisao: "Razgovarao sam sam Alistairom Darlingom i čestitao mu za dobro vođenu predizboru kampanju". Cameron je laburističkog političara, koji je od 2007.do 2010. godine bio ministar finansija u Brownovoj vladi,opunomoćio da u Škotskoj vodi predizbornu kampanju. Cameron se odlučio za Darlinga zato što njegova konzervativna partija na sjeveru, na kojem inače dominiraju socijaldemokrate, nema svoju izbornu bazu.

Većina birača u gradovi poput Glazgova i Dandija je bila za odcjepljenje od Velike Britanije. Međutim, izlaznost na referendum je bila dovoljno velika da rezultat glasanja u ovim gradovima nije uticao na ukupan rezultat. Izlaznost na referendum je u nekim izborim jedinicama bila 90 posto. Zvanični rezultati se očekuju danas prijepodne.

Rezultat referenduma se s nestrpljenjem nije očekivao samo u Velikoj Britaniji, nego i u cijeloj Evropi. Odcjepljenje Škotske bi imalo znatne posljedice za Evropsku uniju i ohrabrilo bi ostale regione, koji teže ka nezavisnosti, da krenu istim putem.

Šta znači ovakav rezultat referenduma?

Škotska regionalna vlada će imati više autonomije. Ovo su obećale tri etablirane partije u Londonu. O konretnim detaljima će se razgovarati u narednih nekoliko mjeseci. Ti detalji bi trebali biti dogovoreni najakasnije do maja 2015. godine kada se održavaju izbori za donji dom. Prije svega se radi o pravu zadržavanja većeg dijela poreskih prihoda i samostalnoj raspodjeli tih sredstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU