"Laser" ide u stečaj, radnici traže isplatu svojih potraživanja

11.03.2020. 08:28 / Izvor: BHRT
'Laser' ide u stečaj, radnici traže isplatu svojih potraživanja

Šezdeset i osam radnika “Lasera” jučer se posljednji put okupilo ispred proizvodnih pogona.

U švicarskoj kompaniji “Laser”, koja se nalazi u Bihaću, najvjerovatnije će biti pokrenut stečajni postupak. Podsjećamo, prije sedam dana, nakon prinudnog kolektivnog godišnjeg odmora, radnike je na kapiji preduzeća dočekao katanac. Od tada su iščekivali bilo kakvu informaciju od poslodavca. Ona je u ponedjeljak i stigla.

Šezdeset i osam radnika “Lasera” jučer se posljednji put okupilo ispred proizvodnih pogona, pošto su jučer od poslodavca dobili mail u kojem stoji da je u firmi pokrenut stečaj.

Radnici su se okupili upravo zbog ovog maila kako bi dogovorili naredne korake. Kažu da im je sada jedini cilj da od poslodavca naplate sva potraživanja.

"Ostali su nam dužni jednu platu, dva topla obroka i za četiri mjeseca doprinose. Nama je radnicima bitno samo da nam isplate ono što nam duguju, da nam daju naše papire i da se mi njih već jednom riješimo", kaže radnik Zulić Aldin.

“Šta ćete sad?”Na biro, idemo dalje tražiti posao. Vidjet ćemo prvo da se definiše tačno status, da vidimo da li će nas prijaviti na biro, koja su naša prava i onda nastavljamo dalje svako svojim putem", rekla je Njela Hrnjica direktorica proizvodnje.

Radnicima je zabranjen ulazak u prostorije firme, međutim inspektorima za rad nije. Oni su od jutros na terenu, a na osnovu prijave nekolicine radnika. Utvrđuju činjenično stanje nakon čega će imati detaljnije informacije u kakvom se stanju nalazi “Laser”.

Aladin Kadić, kantonalni inspektor za rad kaže "Dokumentacija je tu, imamo prisutne ljude koji su zaposleni u društvu, koji nam daju na uvid sve. Biće prisutni tokom vršenja nadzora, biće pročitan zapisnik gdje se mogu izjasniti o činjenicama koje su utvrđene.”

Radnici “Lasera” su posljednjih dana imali sastanke sa resornim kantonalnim ministrom, premijerom, predstavnicima privredne komore i Zavoda za zapošljavanje. Svi su jednoglasni – zakonske regulative se moraju mijenjati kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti, jer “Laser” nije prvi takav slučaj sa stranim investitorima. Prisjetili su se slučaja „Tuš“ kada je samo mali dio dugovanja izmiren.

Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK je kazao da je to bila jedna vrlo ružna epizoda. "Mi nećemo dozvoliti da se to desi sa radnicima “Lasera” i sa firmom Laser.”

“Laser” je prozvodio pločasti namještaj, većinom za švicarsko tržište. Da će ovakva sudbina zadesiti kompaniju, moglo se naslutiti prošle godine, kada je oko 60 radnika dobilo otkaze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije