Prezentirani rezultati analize radne snage i potreba tržišta rada USK-a

29.11.2023. 08:15 / Izvor: Akta.ba
PKUSK

Privredna komora USK organizovala je završnu prezentaciju izvještaja i rezultata projekta "Analiza radne snage i potreba tržišta rada USK-a".

Privredna komora Unsko-sanskog kantona (USK) organizovala je jučer završnu prezentaciju izvještaja i rezultata projekta "Analiza radne snage i potreba tržišta rada USK-a". Riječ je o projektu realiziranom uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva obrazovanja, Pedagoškog zavoda, Službe za zapošljavanje i Obrtničke komore USK, kao dio programa "Poboljšanje kvaliteta ljudskih resursa i uspostavljanje dinamičnog tržišta rada usklađenog s potrebama privrede".

Prezentirani su ključni nalazi, preporuke i strategije za daljnje unapređenje tržišta rada u USK-u. Ova informacija je od velike važnosti za sve relevantne aktere, uključujući poslodavce, radnike i institucije koje se bave obrazovanjem i obukom.

"Privredna komora USK je na prijedlog Ministarstva privrede preuzela odgovornost za izradu ove analize koja se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu smo obradili relevantne statističke podatke koji se tiču trenutnog stanja na tržištu rada. U drugom dijelu smo vršili analizu potreba tržišta rada kroz anketiranje naših poslodavaca i poslovnih subjekta. Oko 120 njih se odazvalo našoj anketi. Njihove podatke smo obradili u ovoj analizi, a u trećem dijelu smo dali preporuke vezano za nastavne planove i programe, te njihovo usklađivanje sa tržišitima rada", navela je predsjednica Privredne komore USK-a Sanela Sabljaković.

Privredna komora smatra da su ovakve analize i istraživanja potrebne i relevantne, te su za sljedeće dvije godine obezbijedili sredstva za provođenje dodatnih analiza i istraživanja vezanih za poslodavce u USK-a i srednje stručne škole kako bi uskladili ponudu i potražnju na tržištu rada. 

pkusk

"Federalni zavod za statistiku nam je ustupio podatke koji su bili predmet analize, uz izvještaje koje su nam dali lokalni privrednici i obrtnici. Uzimajuću u obzir to da je Ministarstvo privrede USK dalo svoj doprinos razvijaju programa i akcija koje će uslijediti nakon ove prezentacije, ovo je samo jedna od stepenica koju će preći a na kojoj je bilo potrebno imenovati izazove s kojima se susreću u praksi, sa tržištem rada, sa obrazovnim politikama i uvezati sve partnere koji će provoditi mjere. Iskreno se nadam da ćemo nakon određenog perioda nakon uvođenja promjena i poboljšanja uslova prakse, konkretno mislim na srednjoškolce i studente, imati značajne pomake koji će govoriti o kvaliteti usluge i zadovoljstvu privrednika i obrtnika kojima ti učenici i studenti dolaze", kazala je profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta Bihać Šejla Bjelopoljak, koja je radila ovo istraživanje u svojstvu ekspertice.

Jedan od ključnih ciljeva ove analize je da se stvore uslovi za razvoj dinamičnog tržišta rada u skladu s potrebama privrede. Kroz pametno planiranje i strateško usmjeravanje obrazovnih programa, USK će biti sposoban da obezbijedi dovoljan broj kvalifikovanih radnika koji će zadovoljiti potrebe privrede i ostvariti održivi ekonomski razvoj u regiji.

"Mi trenutno imamo problem između middle i senior edukacije zaposlenika, nebitno da li se radi o formalnom ili neformalnom obliku obrazovanja. Definitivno nam nedostaje kadra koji ima iskustvo pet i više godina u samom radu. Tako da mislim da u cijeloj BiH nedostaje ogroman broj zaposlenika koji formalno ili neformalno imaju barem radnog iskustva pet i više godina u određenom poslu", objasnio je vlasnik programerske firme iz Bihaća Dino Kišmić.

Privredna komora USK, zajedno s Ministarstvom privrede USK, nastavit će blisko sarađivati sa svim relevantnim akterima kako bi se provele preporuke i strategije definisane u izvještaju. Ovaj projekt ima potencijal da, kako je rečeno, značajno doprinese razvoju ekonomije i poboljšanju kvaliteta života stanovnika USK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti