Investicije / PROJEKTI

Brojni projekti u Mostaru ne miču se s mrtve točke

04.03.2014. 08:24 / Izvor: Dnevni list

Mostar je već duži niz godina mjesto gdje se izvode brojni radovi, no svi ti projekti odavno su premašili svoje rokove dokad su trebali biti završeni, a pola tih projekta zastalo je i prije početka prve faze izgradnje. Najbolji primjer toga je sportska dvorana u gradu Mostaru koja se gradi od kraja osamdesetih godina, a radovi se još uvijek izvode u prizemlju. Postoje tako određeni projekti koji su tek započeti, a i oni koji se, na svu sreću, bliže svom kraju.

Radovi u gradu

Jedan od projekata koji Mostar pretvaraju u veliko gradilište je i onaj obnove Fejićeve ulice s čijom se rekonstrukcijom započelo 2013. godine, u mjesecu travnju, a u koju je uloženo 1,194.556,17 maraka, te čiji je završetak radova bio predviđen u roku od 120 dana, no radovi još uvijek traju.

Trenutačno se radi na popločavanju početka ulica, nakon što su postavljenje cijevi za vodovod i kanalizaciju, PTT i elektrokabeli. Nakon toga nastavlja se obnavljati ulica prema nekadašnjem “Krašu”, dok je trg Musala već završen. Time bi Mostar trebao dobiti još jedan novouređeni prostor i trg zajedno sa Španjolskim trgom. Aktivni su i radovi na prostoru nekadašnje mljekare “Movita” na čijem će prostoru niknuti novi stambeno – poslovni kompleks, potvrdio je u prošlom razgovoru  i sam Ilija Vrljić, mostarski poduzetnik i jedan od vlasnika ovog prostora.

Stambeno-poslovni kompleks raspolagat će s 200 stanova te parkiralištem s oko 300 mjesta, što je jedan od većih projekta, a poznati mostarki poduzetnik također gradi još jedan stambeno-poslovni objekt u naselju Rudnik, gdje su radovi također aktivni i zgrada je skoro završena, dok će se zgradu na prostoru nekadašnje mljekare početi graditi početkom ljeta. Osim stambeno-poslovnih kompleksa koji se sve više izgrađuju u Mostaru, također se provodi i rekonstrukcija hotela “Mostar” koji će poprimiti potpuno novi izgled, a u punom sjaju bi trebao zasjati do početka ove turističke sezone.

No, istu sreću nemaju drugi objekti u gradu. Primjerice, mnogo se polemike vodilo oko prostora nekadašnjeg imanja “Nardelli”. I na tom mjestu spekuliralo se da bi trebao ‘niknuti’ poslovni kompleks ili pak veliko parkiralište. No, za sada ovaj prostor služi kao lunapark za djecu. Hotel “Neretva”  također je u javnosti predstavljen kao jedan od velikih projekata koji će zasjati u svom punom sjaju. No, za sada je ovaj objekt još uvijek samo ruševina koja čeka bolje dane. Njegovu sudbinu dijeli i hotel “Ruža ” koja je također u izgradnji i nema velikog pomaka. Završetak  radova čeka i dogonajavljivani novi most “Avenija – Sutina” čija gradnja seže u 2008 godinu, no još uvijek nije završena.

Projekti na čekanju

Od svega toga jedini projekti koji su započeli s gradnjom i u tijeku su većinom su u vlasništvu privatnika koji podižu stambeno-poslovne komplekse, dok većina dogo najavljivanih i raskošnih novih projekata koji bi trebali uljepšati grad još uvijek stoji na mjestu, te se oko njih ništa pretjerano ne događaja upravo zbog neriješenih brojnih imovinsko-pravnih odnosa. Pitanje je vremena hoće li neki od najavljenih projekta ikad dočekati svoj kraj te zasjati u punom sjaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije