Čapljina: Dijele se 54 placa za samo pet maraka po metru četvornom

09.04.2014. 13:44 / Izvor: Dnevni list
Čapljina: Dijele se 54 placa za samo pet maraka po metru četvornom

Kako mlade zadržati, postala je glavna briga u mnogim općinama, a u jednoj od njih, Čapljini, dosjetili su se kako to i napraviti. Ova je općina natječajem za dodjelu građevnog zemljišta za gradnju kuća po povoljnim cijenama stvorila dobre uvjete za ostanak.

U posljednjih nekoliko mjeseci Hercegovinu je u potrazi za radnim mjestima i boljom budućnosti napustilo oko 2000 mladih. Kako mlade zadržati, postala je glavna briga u mnogim općinama, a u jednoj od njih, Čapljini, dosjetili su se kako to i napraviti. Ova je općina natječajem za dodjelu građevnog zemljišta za gradnju kuća po povoljnim cijenama stvorila dobre uvjete za ostanak.

Poticaj mladim obiteljima

Naime, nedavno je završen javni poziv za dodjelu 54 placa za gradnju kuće, a prednost u ovom programu namijenjenom mladim bračnim parovima imaju oni koji prvi put trajno rješavaju stambeno pitanje. No, ono što je interesantno jest to da se mladim bračnim parovima nudi mogućnost kupnje zemljišta po cijeni od 5 maraka po kvadratu, što je svakako prihvatljivo.

Općina može svojim stanovnicima napraviti kuću, kaže načelnik općine Smiljan Vidić, ali može im dati po jeftinoj cijeni plac i dovesti do tog placa svu potrebnu infrastrukturu. Korisnik ne treba ispunjavati nikakve posebne uvjete, ali je Vidić još jednom ponovio da se radi o strogo namjenskom davanju terena za gradnju obiteljske kuće, a do sada su imali na stotine zahtjeva za ovu namjenu.

“Prošle godine se u Čapljini napravilo 200 stanova, i to kao vijest možda nije ništa posebno, iako je to velika brojka za ovaj grad. Ali važnije od toga jest to da se od tih 200 prodalo njih 165. Trenutačno imamo četiri obitelji, čiji su svi članovi rođeni Mostarci i rade u Mostaru, ali su kupili stan u Čapljini i svaki dan vozare u Mostar na posao”, kazao je načelnik Vidić, dodajući kako je i to jedan od pokazatelja da je Čapljina poželjna sredina za život. Govoreći općenito o zainteresiranosti mladih za ostanak u Čapljini, Vidić kaže da su oni zainteresirani za ostanak onoliko koliko im se da razloga za to.

Prilika za pripravnike

“Svi mi možemo reći da volimo svoju rodnu grudu, međutim, od nečeg se mora živjeti. Ako nemaju posla, mladi će se nakon određenog vremena morati pokrenuti i otići trbuhom za kruhom. Situacija je takva da se iz cijele Bosne i Hercegovine mladi iseljavaju u neke druge zemlje upravo zbog nedostatka radnih mjesta. Mi kao jedinica lokalne samouprave se trudimo koliko možemo pomoći im na nekoliko načina. Primjerice, svake godine primamo pripravnike i taj se broj godinama povećava. To su ljudi koji su završili fakultet i ako ne odrade pripravnički staž, ne mogu se prijaviti ni na jedan natječaj. Za mene osobno je to najdraža investicija, jer se njima iz općinskog proračuna isplati naknada i doprinosi. Lijepo je napraviti novo igralište i asfaltirati cestu, ali tko će se igrati na tom igralištu i hodati tom cestom ako ne bude nas, odnosno mladih”, zaključio je Vidić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije