Investicije / URBANIZAM

Fontana na Merhemića trgu na Ciglanama vraćena u funkciju

15.04.2020. 09:05 / Izvor: Akta.ba

Na nalog Općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića, putem Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, tokom proteklog perioda okončani su radovi na obnovi motora pumpe za vodu u fontani na Merhemića trgu.

Ovom prilikom fontana je također očišćena, te je ugrađena nova rešetka od nehrđajućeg čelika kako bi se spriječilo da krupni otpad, koji nažalost nesavjesni građani bacaju, ne dođu u motor i naprave kvar.

Također je angažovana firma „E-Storm“ iz Sarajeva koja će u narednom periodu ugraditi mlaznice u sredini fontane čime će biti postignut bolji efekat.

Na prijedlog Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje općinski načelnik je u ovogodišnjem budžetu Općine Centar odobrio izdvajanje 15.000 KM za potrebe održavanja fontana na području centralne gradske općine. Ova sredstva će biti iskorištena za potrebe održavanja pomenute fontane na Merhemića trgu, fontane koja je u izgradnji u Parku svjetlosti u Ulici Koševo, te je planirana izgradnja dvije nove fontane u koritu rijeke Miljacke i na trolejbuskoj okretaljki na Jezeru.

Općina Centar je u prethodnom periodu u iznosu od 549.000 konvertibilnih maraka finansirala rekonstrukciju dijela Merhemića trga. Ovom prilikom su na centralnom dijelu ovog trga postavljene nove ploče, izgrađena rampa za invalide i stepeništa oko platoa. Izgrađena je nova fontana sa šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata, a poseban ambijent stvara led rasvjeta.

Kako je predviđeno projektom, na dijelu trga površine od 600 metara kvadratnih uz pješačku zonu postavljen je i parkovski mobilijar sa zasadima stabala. Također, ugrađeni su tzv. potopni stubovi na ulazu na trg iz Ulice Husrefa Redžića, čija je uloga sprečavanje nelegalnog parkiranja vozila.

PODIJELI:

TAGOVI:

Nedžad Ajnadžić

fontana

Ciglene

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije