Grad Mostar mijenja dio postojećeg sustava javne rasvjete

Investicije / PROJEKTI

Grad Mostar mijenja dio postojećeg sustava javne rasvjete

13.11.2018. 12:30 / Izvor: Akta.ba

Nakon provedbe javne nabave i odabira najpovoljnijeg izvođača, u utorak je u prostorijama Vijećnice Grada Mostara potpisan ugovor s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. Mostar iz Mostara o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije, odnosno zamjene postojećih rasvjetnih stupova i svjetiljki s novim (aluminijskim) stupovima i svjetiljkama s energijski učinkovitom LED tehnologijom.

Projekt će se provoditi u ulicama Nadbiskupa Čule (od mostarske katedrale) i kralja Tomislava (do vrha Avenije), te  BNR/Hrvatskih branitelja (od Lučkog mosta) do Španjolskog trga (kružni tok).

Kroz projekt će biti zamijenjeno ukupno 164 komada svjetiljki (postojećih neučinkovitih i svjetiljki na bazi visokotlačne žive te svjetiljki na bazi visokotlačnog natrija starije generacije), čija instalirana snaga s gubicima iznosi 49.376 kW, a godišnja potrošnja 202.441,6 kWh.

Kako je priopćeno iz Gradske uprave Grada Mostara bit će postavljeno 98 novih stupova i 322 LED svjetiljke.

Završetkom provedbe projekta ukupna angažirana snaga sustava sa standardnim koeficijentom bit će 23.184 kW, a potrošnja će iznosit najviše 95.054,4 kWh godišnje.

Vrijednost potpisanog ugovora vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete je 487.139,71 maraka, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000 maraka s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara.

Ugovoreno trajanje radova je 45 dana.

Projekt IRENE provodi se u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske-Bosne i Hercegovine-Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energijske učinkovitosti.

Specifični je cilj projekta promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, poticanje energijske učinkovitosti.

Provedba projekta započela je 1.07.2017. godine i traje do 31.12.2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820 eura od čega 1.628,447 eura sufinancira Europska unija.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije