Investicije / PROJEKTI

Grad Mostar mijenja dio postojećeg sustava javne rasvjete

13.11.2018. 12:30 / Izvor: Akta.ba

Nakon provedbe javne nabave i odabira najpovoljnijeg izvođača, u utorak je u prostorijama Vijećnice Grada Mostara potpisan ugovor s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. Mostar iz Mostara o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije, odnosno zamjene postojećih rasvjetnih stupova i svjetiljki s novim (aluminijskim) stupovima i svjetiljkama s energijski učinkovitom LED tehnologijom.

Projekt će se provoditi u ulicama Nadbiskupa Čule (od mostarske katedrale) i kralja Tomislava (do vrha Avenije), te  BNR/Hrvatskih branitelja (od Lučkog mosta) do Španjolskog trga (kružni tok).

Kroz projekt će biti zamijenjeno ukupno 164 komada svjetiljki (postojećih neučinkovitih i svjetiljki na bazi visokotlačne žive te svjetiljki na bazi visokotlačnog natrija starije generacije), čija instalirana snaga s gubicima iznosi 49.376 kW, a godišnja potrošnja 202.441,6 kWh.

Kako je priopćeno iz Gradske uprave Grada Mostara bit će postavljeno 98 novih stupova i 322 LED svjetiljke.

Završetkom provedbe projekta ukupna angažirana snaga sustava sa standardnim koeficijentom bit će 23.184 kW, a potrošnja će iznosit najviše 95.054,4 kWh godišnje.

Vrijednost potpisanog ugovora vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete je 487.139,71 maraka, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000 maraka s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara.

Ugovoreno trajanje radova je 45 dana.

Projekt IRENE provodi se u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske-Bosne i Hercegovine-Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energijske učinkovitosti.

Specifični je cilj projekta promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, poticanje energijske učinkovitosti.

Provedba projekta započela je 1.07.2017. godine i traje do 31.12.2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820 eura od čega 1.628,447 eura sufinancira Europska unija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije