Gradonačelnica Babić: Bosna i Hercegovina mora izgledati kao Visoko danas!

Investicije / URBANIZAM

Gradonačelnica Babić: Bosna i Hercegovina mora izgledati kao Visoko danas!

27.05.2019. 13:30 / Izvor: Akta.ba

U nedavno snimljenom prilogu novinarske ekipe BHRT-a predstavljeni su aktuelni radovi u okviru projekta obnove Crkve sv. Prokopija u Visokom – nacionalnog spomenika i jednog od najstarijih hramova u srednjem dijelu BiH.

Radovi na sanaciji pravoslavnog Hrama su intenzivirani, a prilikom njegovog obilaska, za kamere BHRT-a obratili su se izvođač radova, gradonačelnica Babić, protojerej, paroh visočki Miljan Rađenović, kao i građani, pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti.

Prema riječima izvođača radova, Joze Jozića, trenutno se izvode radovi na obijanju kompletnog maltera, nakon čega će uslijediti malterisanje, restauracija elemenata dekorativne plastike i nasposlijetku, obrada silikatnom žbukom.

 

"Bosna i Hercegovina mora izgledati kao Visoko danas. Iako na području Visokog živi mali broj pravoslavaca, manje od 1%, jako nam je bitno da i oni imaju svoju kuću u kojoj će služiti Bogu", izjavila je gradonačelnica Babić.

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom iznosi oko 600. 000 KM, što znači da će za njihovu realizaciju biti neophodna saradnja lokalne vlasti, privrednika i građana.

 

 

S tim u vezi, protekle sedmice održana je i prezentacija projekta obnove ovog vjerskog objekta s ciljem prikupljanja neophodnih sredstava za radove koji uključuju rekonstrukciju unutrašnjih prostorija, sanaciju fasade, krovne konstrukcije i svešteničke kuće.

Protojerej Rađenović je izrazio zadovoljstvo rezultatima dosadašnjih radova Općine, te poručio da je još uvijek potrebno mnogo sredstava kako bi se ovaj projekat priveo kraju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije