Izgradnja prečistača otpadnih voda u Goraždu moguća na proljeće 2020.

Investicije / PROJEKTI

Izgradnja prečistača otpadnih voda u Goraždu moguća na proljeće 2020.

30.11.2019. 08:34 / Izvor: Akta.ba

U konzorciju sa francuskom firmom Safiž, Institut za građevinarstvo Banja Luke, kao konsultantstka kuća u Goraždu je održala prvu u nizu javnih rasprava o idejnom projektu za kolektore i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za BPK-a Goražde. Riječ je o projektu koji je po grubim procjenama vrijedan oko 10 miliona eura, a tretirao bi problematiku otpadnih voda na području općina Pale i Foča u FBiH, Gradu Goraždu i Opštini Novo Goražde.

Govoreći o javnoj raspravi predstavnik Instituta za građevinarstvo Banja Luka Zoran Kostić je naglasio da je planirano da se glavni kolektor radi na potezu od Vitkovića kao polaznoj tačci. On bi zatim išao lijevom i desnom obalom sve do opštine Novo Goražde gdje je planirana stanica za prečišćvanje opadnih- fekalnih voda kao završna tačka tog kolekora.

"S obzirom da je sada u toku idejni projekat i da tragamo za najpovoljnijim tehničkim riješenjima,njegova stvarna cijena se još ne zna ali grube procjene su da će se kretati oko 10 miliona eura'', istakao je Kostić.

Tokom javne rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici pomenutog instituta, lokalnih zajednica i mjesnih zajednica u gradu Goražde koje se nalaze na prostoru obuhvaćenom projektom, upućne su brojne primjedbe i pitanja tehničke priroode. Posebno je interesovanje vladalo za odgovor kuda će proći glavni kolektor, potom o povezivanju na sekundarne mreže, ali i pitanje lokacije glavne stanice za prečišćavanje otpadnih voda koja je idejnim projektom planirana na prostoru Novog Goražda.

Iz Instituta za građevinarstvo Banja Luka najavili su organizovanje niz javnih rasprava s ciljem dobijanja što boljih informacija i tehničkih rješanja a konačan projekat izgradnje glavnog kolektora i stanice za prečišćavanje otpadnih voda trebao bi biti gotov u maju naredne godine.

Da je riječ o veoma važnoj javnoj raspravi, na kojoj su mogli prisutni da iznesu svoje prijedloge, naglasio je gradonačelnik Muhamed Ramović koji je bio prisutan u Maloj sali Centra za kulturu, gdje je javna rasprava i održana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije