Milkos krajem godine započinje izgradnju biogasnih postrojenja

12.06.2018. 15:36 / Izvor: Akta.ba
Milkos krajem godine započinje izgradnju biogasnih postrojenja

Projekat je vrijedan 10 miliona KM, a njegovom realizacijom stvara se šansa za pokretanje ostalih projekata koje Milkos ima u planu.

Izgradnja Milkosovih biogasnih postojenja na Farmi Spreča mogla bi početi do kraja godine, saznaje Akta.ba

Adin Fakić, direktor kompanije kazao je da izgradnja ovih postrojenja kasni zbog birokratskih problema, koji traju već pet godina.

"Mi smo pri kraju uvođenja sistema biogasnih postrojenja koja će omogućiti veću zaštitu životne sredine, naročito rijeke Save kojem pripada i naša farma a koja se nalazi u Kalesiji. Proces još uvijek traje, u toku je pridobijanje neophodnih dozvola i ako sve bude teklo po planu mi očekujemo da ćemo do kraja godine ili najkasnije početkom 2019. početi sa izgradnjom ovih postorojenja", kaže Fakić.

Fakić je rekao je da izgradnja bigasnih postrojenja sigurno treba donijeti stabilnost kada je u pitanju zaštita životne sredine i ekologije.

"Milkos ima efikasan sistem upravljanja otpadom, ali implementacija projekta kao što je ovaj kasni zbog birokratskih problema. Sve ovo stvara lošu sliku prema investitorima a mi zbog toga gubimo veliki novac", kaže Fakić.

Podsjećamo, Farma Spreča dobila je energetsku dozvolu za izgradnju elektrane na bioplin 2017. godine, od strane Ministarstva energetike i rudarstva FBiH i to je prva elektrana i prva izdata dozvola za postrojenje koje kao primarni izvor energije koristi bioplin.

Projekat je vrijedan 10 miliona KM, a njegovom realizacijom stvara se šansa za pokretanje ostalih projekata koje Milkos ima u planu, kao i zapošljavanje novih ljudi.

Inače, bioplin će se proizvoditi od otpada sa farme. Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina je veoma značajan projekat u BiH i to sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40 posto udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije.

Osim toga, naročito se ističe važnost ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja i pozitivne efekte u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije