Investicije / PROJEKTI

Nove prostorije u banjalučkoj bolnici

23.09.2018. 09:44 / Izvor: Fena

U sklopu banjalučke bolnice jučer je otvoreno sjeverno krilo i rekonstruisani centralni blok, u kojem će biti smještene sve postojeće klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS).

Ovaj projekt izgradnje i rekonsrukcije iznosio je 84 miliona eura, realizovan je za 43 mjeseca, a izvođač radova je bila firma „Vamed“.

Rukovodstvo ove najveće zdravstvene ustanove u RS je navelo da će u sjevernom krilu biti smještene najmodernije operacione sale i intenzivna njega sa 44 kreveta, kao i centar urgentne medicine, patologija, te sterilizacija.

U toku je i edukacija kadra, kako srednjeg, tako i visokog, za rad u novim tehničkim uslovima, te stručna edukacija u smislu novih operativnih tehnika.

Direktor UKC RS Vlado Đajić je rekao da je ovo kapitalni projekt za zdravstvo RS-a, dok je entitetski predsjednik Milorad Dodik istakao da će na tom prostoru biti uskoro smješteni i medicinska škola i fakultet.

Najavio je i skoro otvoravanje bolnice u Istočnom Sarajevu, te izgradnju zdravstvene ustanove u Doboju.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar te predstavnici zdravstvenih ustanova iz Rusije i drugih zemalja prisustvovali su otvaranju novih prostorija banjalučke bolnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije