Objavljen tender za izradu idejnog projekta brze ceste Ključ-Bihać

29.11.2017. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Objavljen tender za izradu idejnog projekta brze ceste Ključ-Bihać

Vrijednost ugovora je 2 miliona KM, a ponude se dostavljaju do 4. januara 2018, kada je zakazano i njihovo javno otvaranje.

Autoceste FBiH objavile su tender za izradu idejnog projekta i pre-fizibiliti studije modernizacije postojeće saobraćajnice i podizanja do nivoa brze ceste na relaciji Ključ-Bihać-granica sa Hrvatskom.

Vrijednost ugovora je 2 miliona KM, a ponude se dostavljaju do 4. januara 2018, kada je zakazano i njihovo javno otvaranje.

Predmetnom nabavkom obuhvaćena je izrada svih faza Idejnog projekta trase i objekata sa fizibiliti studijskom dokumentacijom buduće brze ceste Ključ (međuentiteska granica) - Bihać-Izačić (granica Hrvatske), kao i sve elaborate potrebne za izvođenje Urbanističke saglasnosti.

Svrha projekta je da se odredi optimalni koridor na definiranom području, odnosno da se prouči više varijanti kako tehničkih tako i prostornih rješenja ceste, kao i da se uporede predložene varijante sa stanovišta uklapanja u prostor i uticaja na životnu okolinu.

"Projektna dokumentacija treba da uvažava inženjersko-geološke i geotehničke karakteristike terena sa aspekta utvrđivanja generalne koncepcije i opravdanosti izgradnje objekta, kao i funkcionalnosti i racionalnosti rešenja. Razmatranja, istraživanja i vrednovanja varijanti treba da daju dovoljno detaljne, nepristrasne i pouzdane rezultate, kako bi na kraju bilo moguće da se odluči o optimalnoj varijanti", navodi se u tenderskoj dokumentaciji koja je u posjedu portala Akta.ba.

Inače, planirana brza cesta će predstavljati najvažniji putni pravac koji će povezati centralne dijelove Federacije BiH preko Krajine sa granicom Republike Hrvatske.

Ovaj pravac kao dio međunarodnih ruta (E-761 koji se proteže kroz Bihać – Bosanski Petrovac – međuentitetska linija razgraničenja i E-59 Izačić– Bihać– Ripač ) će predstavljati glavnu vezu istih sa Koridorom Vc.

Podsjetimo, Vlada FBiH je u avgustu 2016. godine, usvojila "Okvirnu strategija prometa Bosne i Hercegovine. Okvirna strategija prometa (OSP) detaljno opisuje provedbu Prometne politike od danas do 2030. godine. Ovaj dokument predviđa modernizaciju postojeće magistralne ceste do nivoa brze ceste. On je označen kao jedan od najprioritetnih projekata u sektoru razvoja mreže brzih cesta na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije