Investicije / URBANIZAM

Odabrana idejna rješenja Centralne gradske zone u Zenici

23.01.2019. 08:13 / Izvor: Akta.ba

Konkursna komisija u sastavu Hasan Ćemalović, d.i.a., predsjednik komisije, Akademik Nikola Bašić, d.i.a., Gordana Memišević, dipl.oec, dr. Sabina Mujkić, urbanist i prostorni planer, Vedina Babahmetović, d.i.a., i Zvjezdan Turkić, d.i.a., ocijenila je devet potpunih radova pristiglih na arhitektonsko-urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja centralne gradske zone u Zenici.

Najboljim je proglašen rad autorice Nine Čačković iz Tuzle, druga nagrada pripala je Nini Sakić dok treću nagradu dijeli autorica Marina Bucat iz Splita, Republika Hrvatska, sa saradnicima: Jelenom Borota, Višnjom Kukoč, Moranom Ostojić i Markom Borota.

Novčana vrijednost prve nagrade iznosi 25.000 KM, druge 12.500 KM, a treće 7.500 KM.

Prilikom ocjenjivanja konkursnih radova Komisija je vrednovala kriterije poput urbanističke postavke, ambijentalnog kvaliteta prostora te racionalnosti i ekonomičnosti prilikom izgradnje i korištenja prostora.

U skorije vrijeme u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini planirana je izložba konkursnih radova i njihovo predstavljanje javnosti.

Za potrebe realizacije projekta, pristupit će se izradi regulacionog plana u koji će biti inkorporirana nagrađena rješenja. 

Izrada projektne dokumentacije i privođenje lokaliteta namjeni očekuje se do kraja tekuće godine, dok su konkretne aktivnosti na izgradnji Centralne gradske zone planirane za 2020. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije