Investicije / PROJEKTI

Odblokirani radovi na dionicama Prve transverzale, slijedi izbor izvođača radova

04.06.2020. 08:03 / Izvor: Akta.ba

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo će u petak, a najkasnije u ponedjeljak, raspisati Okvirni sporazum za odabir izvođača radova za izgradnju Prve transverzale i to na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begić. Ovo je najavljeno na današnjem sastanku Operativnog tima za izgradnju ove izuzetno značajne saobraćajnice za Kanton Sarajevo.

Uskoro se očekuje početak izgradnje Tunela Kobilja glava. Preduvjeti za realizaciju gradnje ove dionice puta na Prvoj transverzali podrazumijeva davanje saglasnosti Skupštine Kantona Sarajevo na tekst ugovora o kupoprodaji ili zamjeni nekretnina, o čemu će biti riječi na sjednici Skupštine zakazanoj za 16. juni.

U zadnjih mjesec dana nastavljene su aktivnosti na uklanjanju objekata na Prvoj transverzali od Kranjčevićeve ulice do Braće Begić, međutim kako je premijer konstatovao, napredak nije vidljiv i potrebno ga je ubrzati uz korištenje svih dopuštenih zakonskih mogućnosti.

Operativna grupa je pregledala pojedinačne slučajeve objekata na ovom dijelu trase i do naredne sedmice, kada će se održati sastanak, planirano je uklanjanje objekata.

Također je zaključeno da će do tada biti ažurirane  informacije o imovinsko pravnim pitanjima i eksproprijaciji na ovoj trasi.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je poručio kako su vidljivi rezultati koji se odnose na početak gradnje na dionici puta od Mašinske škole do ulice Braće Begić, kao i da se očekuje skori početak gradnje Tunela na Kobiljoj glavi. 

Sve su to ciljevi, koje po riječima premijera, treba ubrzati kako bi se dinamika radova povećala. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije