Općina Gračanica u ekspanziji domaćih investicija i novih proizvodnih pogona

19.04.2019. 10:00 / Izvor: Akta.ba
Općina Gračanica u ekspanziji domaćih investicija i novih proizvodnih pogona

Načelnik Općine, Nusret Helić istakao je da Gračanica u svijet šalje pozitivnu gračaničku privrednu priču u kojoj se bh kompanije mogu ravnopravno nositi sa evropskim i svjetskim kompanijama kao i sa kompanijama iz zemalja regiona.

Sajam GraposExpo danas zatvara svoja vrata za ovu godinu a organzatori imaju razloga da budu zadovoljni jer je sajam okupio rekordan broj izlagača i potvrdio svoj međunarodni status.

Načelnik Općine, Nusret Helić istakao je da je Općina Gračanica dugogodišnji ponosni suorganizator sajma GraposExpo koji u svijet šalje pozitivnu gračaničku privrednu priču u kojoj se bh kompanije mogu ravnopravno nositi sa evropskim i svjetskim kompanijama kao i sa kompanijama iz zemalja regiona.

„ Ovaj sajam je još jednom dokazao svoju svrhu i cilj, a to su brojni aranžmani i ugovori kao potvrde dobrih privrednih saradnji.“, kaže Helić.

 

 

Mirza Hodžić, savjetnik načelnika Općine Gračanica kaže da je zabilježen trend povećanja broja učesnika domaćih i stranih, te posjetilaca i da je to zasigurno nešto što ih kao matičnu općinu raduje.

Investicije u Općini Gračanica su takođe u trendu povećanja, kaže Hodžić, ističući da prije samo pet godina u Gračanici bilo upitno i otežano pokretanje jednog pogona proizvodnje, izgradnje jedne hale za proizvodnju i sve se baziralo na kupovinu starih hala koje su rekonstruirane u nove pogone, međutim, u zadnje dvije godine, investicije čine situaciju jako povoljnom.

"U zadnje vrijeme, konkretno zadnje dvije godine, broj investicija se jako povećao tako da na području Općine imamo pokrenuto bar 15-tak različitih proizvodnih pogona u sektoru plastike, drveta i metala što znači više stotina zaposlenih. To je svojevrsna ekspanzija investicija.", kaže Hodžić.

Neki pogoni su već pokrenuti a neki su još u fazi izgradnje, ali ukupno, u narednih godinu do dvije, to znači bar 300 radnih mjesta.

Hodžić naglašava da je čak 99 % navedenih investicija domaćeg  karaktera, odnosno da lokalni privrednici ulažu dalje u proširenje svojih prozvodnih pogona.

"Imali smo u zadnje tri godine i jednu stranu investiciju iz Francuske. Kupljena je firma sa područja Gračanice - Helioplast i to je jedna od najvećih stranih investicija do sada. Investitori su u roku od samo godinu dana izgradili dana nova proizvodna pogona u koje su zaposlili oko 300 radnika.", naglašava Hodžić.  

Prema riječima Hodžića, dostupni podaci svjedoče nažalost dramatično stanje iseljavanja mladih i porodica iz Gračanice, što je slično i u ostalim dijelovima BiH. Samo u Gračanici je oko 8000 nezaposlenih registrirano na Birou za zapošljavanje.

Ipak, kaže, dešavaju se velike migracije radne snage iz okolnih općina u Gračancu, a uz nove investicije koje su u toku i nova zapošljavanja, nada se da će taj trend biti umanjen.

 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije