Investicije / NEKRETNINE

Općina Vareš prodaje odmaralište Doli, početna cijena 159.640 KM

19.02.2021. 11:51 / Izvor: Akta.ba

Općina Vareš ponovo je oglasila je prodaju odmarališta Doli u naselju Ravne.

Prema stručnom nalaza sudskog vještaka građevinske struke, početna prodajna cijena nekretnina koja se prodaje putem konkursa-licitacijom iznosi 159.640,00 KM.

Kako se navodi, nekretnine se prodaju kao cjelina uz uslov zadržavanja djelatnosti turizma i sporta.

U ponudi su zemljište površine 14.080 m2, sa izgrađenim višenamjenski objektom površine 16x7 m2, na čijem prizemlju se nalazi prostorija za prijem gostiju, šank, kuhinja, restoran i sala za sastanke. Na spratu su smještene četiri sobe za goste, kancelarijski prostor, te sanitarni čvor kao zasebna prostorija.

Na placu se nalazi i sedam montažnih bungalova.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja oglasa, odnosno do 1. marta, a javno nadmetanje će se održati 5. marta u zgradi Općine Vareš.

Inače, radi se o mjestu koje je nekada bilo poznato kao turistički potencijal općine i koje su rado obilazili turisti i planinari i uživali u raskošnoj ljepoti Planine Zvijezde. Podsjećanja radi, Općina je i 2017. godine pokušala iznajmiti ili prodati navedeno odmaralište.

Međutim, iz Općine kažu da objekat sa pripadajućim zemljištem "Doli" nikad nije bilo odmaralište, već je bila radnička nastamba pod upravljanjem ŠPD ZDK. 

"Objekat je korišten i kao ugostiteljski sa određenim brojem ležajeva. Međutim to je bilo nezakonito pa im je inspekcija zabranila rad", kazao je ranije za portal Akta.ba načelnik Općine Zdravko Marošević.  

Objekat je na zahtjev Općine Vareš objekat vraćen u vlasništvo općine, a općina ga je svojim aktima pretvorila u turističko-ugostiteljski potencijal i ponudila na prodaju ili iznajmljivanje pod zakup obzirom da se općina ne bavi ugostiteljstvom. 

Ipak, zbog nemogućnosti održavanja, objekat je uglavnom bio zatvoren.

Zbog teške finansijske situacije sa naslijeđenim gubitkom od oko 3.500.000 KM i u slučaju prodaje ta sredstva će se koristiti za izmirivanje postojećih dugovanja.

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije