Otvara se novi pogon za proizvodnju eko peleta u Sitnešima

21.09.2015. 16:26 / Izvor: Akta.ba
Otvara se novi pogon za proizvodnju eko peleta u Sitnešima

Godišnji prihodi nove firme će iznositi oko pet miliona maraka što će u velikoj mjeri doprinijeti razvoju privrede i punjenju budžeta opštine Srbac.

U objektu bivše srbačke firme Koligas do kraja godine počeće sa radom pogon za proizvodnju eko peleta u kojem će raditi oko 25 ljudi. Radi se o objektu površine pet hiljada kvadratnih metara kojeg je kao hipoteku od Sberbanke kupila firma „Geo pelet“ talijanskih investitora iz Padove i Trsta.

Godišnji prihodi nove firme će iznositi oko pet miliona maraka što će u velikoj mjeri doprinijeti razvoju privrede i punjenju budžeta opštine Srbac.

„Najvažnije od svega je što će biti novih zapošljavanja. Već sada je angažovano desetak radnika koji izvode građevinske radove na objektu i grade trafo stanice i silose. Kada završe sa ovim radovima, dobiće stalni posao u ovom pogonu a među njima ima i djece poginulih boraca. Angažovali smo i srbačke građevinske firme koje obezbjeđuju elektro i građevinski materijal jer nam je u interesu da što više Srpčana ima korist od ove investicije“, rekao je načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić.

Kako bi se ostvarila planirana proizvodnja, biće potrebno obezbijediti oko 45 hiljada kubika sirovine na godišnjem nivou od čega će se 30 odsto nabavljati u Hrvatskoj, 30 odsto od Šuma Republike Srpske a preostali dio od privatnih subjekata iz srbačke opštine.

„U obzir će dolaziti grab, jošika, smreka, bukva, jasen i druge vrste drveća osim hrasta i cera koji ne zadovoljavaju ekološke kriterijume jer imaju visok nivo tanina“, rekao je načelnik Ćirić.

U planu je da fabrika počne sa radom u novembru ove godine a sa punim kapacitetom će početi od 1. januara iduće godine.

“Činimo ogromne napore da povećamo privrednu aktivnost u Srpcu jer je to jedini spas za opštinski budžet. Uskoro će se proširiti tekstilni pogon firme Dević tekstil koja traži novu lokaciju za 200 radnika. Otvoren je pogon firme Drvoprodeks u Prijebljezima koji zapošljava 100 ljudi a uskoro će punim kapacitetom proraditi i fabrika vode koja je nedavno napravljena u Gornjim Srđevićima”, rekao je načelnik Ćirić.

U Prijebljezima već desetak godina radi i pogon srbačke firme „Ensa BH“ koji se bavi proizvodnjom peleta od piljevine i otpada od drveta. Ova firma je postala poznata po tome što se prije dvije godine udružilo pet radnika i otkupilo ovaj pogon od bivših slovenačkih vlasnika, kako bi ga spasili od stečaja. Tom prilikom su založili svoju porodičnu imovinu pod hipoteku i digli kredite kod komercijalnih banaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije