Pogledajte intenzitet radova na izgradnji magistralne ceste Stolac - Neum

04.04.2019. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte intenzitet radova na izgradnji magistralne ceste Stolac - Neum

Izgradnja ceste koja će povezati Stolac i Neum, projekt o kojem se priča tridesetak godina, koštat će 40 miliona eura.

Javno preduzeće Ceste FBiH objavilo je videosnimak koji pokazuje intenzitet radova na izgradnji magistralne ceste Stolac - Neum.

Do sada je završeno asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te izgradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a istovremeno se probija tunel kroz planinu Žaba dugačak 975 metara.

Najveći zamah na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba dugačkog 975 metara. Radove izvodi konzorcij Euro- Asfalt-HP Investing. Tunel i dvije ceste u dužini od 525 i 1.125 metara koštaće oko 23 mil KM. Do sad su se radovi na tunelu Žaba odvijali i brže od planiranog. Novi radovi počeli su u avgustu 2018, a predviđa se da će cesta biti završena u narednoj godini.

Podsjećamo da je u toku je evaluacija ponuda za dionicu puta na području Stoca, koja će biti dugačka nešto više od osam kilometara, na dionici od Drenovca do Stolova.

Konačan završetak radova na obje strane puta, odnosno njezino otvaranje zavisit će, kako su ranije rekli učesnici projekta, ponajviše upravo od eksproprijacije, jer je ona ključ za tendere.

Sredstva za izgradnju ceste Neum - Stolac dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona eura, koji kreditnim sredstvima finansiraju Svjetska banka, Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izgradnja ceste koja će povezati Stolac i Neum, projekt o kojem se priča tridesetak godina, koštat će 40 miliona eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije