Povećanje opće i imovinske sigurnosti građana u općini Novo Sarajevo

19.02.2015. 15:28 / Izvor: eKapija.ba

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo Nedim Mujezinović danas su potpisali ugovore za realizaciju triju projekata.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo Nedim Mujezinović danas su potpisali ugovore za realizaciju triju projekata.

Prvi projekat je video nadzor javnih površina - III faza u okviru koje će biti postavljene dodatne četiri kamere i displeji u prostorijama II policijske uprave Novo Sarajevo, zatim, projekat sistema radio komunikacije za potrebe Službe Civilne zaštite Općine Nove Sarajevo u okviru kojeg je planirana nabavka opreme za kontrolno nadzorni centar operativnog centra civilne zaštite, te fiksnih, mobilnih i ručnih radio stanica, te projekat sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana Općine Novo Sarajevo – II  faza koja, između ostalog, obuhvata instaliranje preostalih pet sirena ne nekoliko lokacija na području općine.

Tim povodom, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako će se realizacijom nevedenih projekata raditi na povećanju opće i imovinske sigurnosti građana, dok projekat nadzora javnih površina predstavlja nastavak dosadašnje uspješne saradnje i podrške koju Općina Novo Sarajevo pruža II Policijskoj upravi.

"Ugradnjom dodatne četiri kamere na najfrekventnijim saobraćajnicama, kao i mjestima masovnog okupljanja pospiješit će se sigurnost građana, ali i olakšati pripadnicima II Policijske uprave da sto efikasnije rade na otkrivanju počinioca krivičnih dijela na području ove općine", istakao je načelnik Koldžo, te dodao da će se navedena saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Postavljanjem sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana, Općina Novo Sarajevo će biti prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je pokrila cijelu teritoriju općine ovim sistemom.

U tu namjenu, Općina Novo Sarajevo je odštampala i distribuirala 3.500 uputstava za građane Novog Sarajeva o znakovima za uzbunjivanje, te o postupcima građana u datim situacijama. Uputstva, odnosno obavještenja su distribuirana fizičkim i pravnim licima, te građanima putem upravitelja, saopćeno je iz press službe Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije