Prevent uspostavlja nekadašnju proizvodnju u Saniteksu

21.01.2016. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Prevent uspostavlja nekadašnju proizvodnju u Saniteksu

Ministar privrede i ministar zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Vid Šantić i Ibrahim Kajtazović jučer su u Velikoj Kladuši razgovarali sa novim članovima uprave dd “Saniteks” Nerminom Kadrićem, direktorom društva.

Ministar privrede i ministar zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Vid Šantić i Ibrahim Kajtazović jučer su u Velikoj Kladuši razgovarali sa novim članovima uprave dd “Saniteks” Nerminom Kadrićem, direktorom društva, Mensurom Musićem izvršnim direktorom za proizvodnju, kvalitet i razvoj i Ahmetom Žalićem, dosadašnjim članom uprave, koji je uključen u realizaciju novih projekata. Sastanak je organiziran s ciljem da se predstavnici kantonalne izvršne vlasti upoznaju sa novom vlasničkom i upravljačkom strukturom “Saniteksa”, te sa ciljevima koje je novi vlasnik sebi postavio.

Kupovinom većinskog paketa dionica Grupacija “Prevent” je postala većinski vlasnik , te je postavila novu upravu kojoj su prvi zadaci bili konsolidacija postojećeg stanja i optimizacija proizvodnje. 2016. godina biće u znaku stabilizacije stanja u preduzeću, rješavanje problema koji su se godinama gomilali, te rast prometa.

Cilj je revitalizirati proizvodnju, a fokus će biti na proizvodnji sanitetskog materijala, naglasio je u razgovoru s ministrima. Zadovoljstvo što je “Prevent” kao investitor ušao u vlasničku strukturu “Saniteksa” izrazio je ministar privrede , ocijenivši da je time preduzeće dobilo vlasnika koji će svojom reputacijom, dobrim tržišnim vezama i uhodanim djelatnostima pomoći u privrednom oporavku.

Ministar Šantić je, između ostalog, naglasio da će resorno ministarstvo i Vlada u okviru svojih ingerencija, pomoći u realizaciji planova preduzeća, te izrazio zadovoljstvo što je novoj upravi u planu zadržati postojeće radnike, te uposliti nove. Ministar zdravstva, rada i socijalne politike izrazio je nadu i uvjerenje da će se “Saniteks” vratiti a tržišnu poziciju koju je imao prije rata, te da će kvalitet i dalje biti njegova konkurentska prednost. Ističući da jaki lobiji i postojeći zakonski propisi utječu na lošu poziciju domaćih proizvoda na domaćem tržištu, pa tako i “Saniteksovih”, ministar Kajtezović je uvjeren da se dobrim kvalitetom proizvoda pozicija može poboljšati.

Kako je istaknuto tokom razgovora, dolaskom nove uprave zatečena su velika dugovanja prema radnicima što za upravu predstavlja veliki problem, jer ističu da su im ljudi u proizvodnji najvažniji, a radnici ne mogu biti zadovoljni ukoliko nisu plaćeni. Stoga je pred novom upravom rješavanje zaostalih dugovanja, servisiranje tekućeg poslovanja i investiranje radi dostizanja ciljeva, naglasio je Kadrić. Po okončanju sastanka ministri su obišli proizvodne pogone koji su sada smješteni u dvije hale, za razliku od dosadašnjih 14, što je bespotrebno usporavalo proizvodnju i povećavalo troškove.

Pogon za tkanje je dobrim dijelom stavljen u funkciju sa 32 mašine, od ukupno 84, te se gaza počela ponovo proizvoditi, a uvozi se samo predivo. Ujedno se radi na obnovi zgrada, zamjeni krovova, uspostavljanju klime i grijanja, što će poboljšati uslove rada. Preventu je ovo prva investicija na području Unsko-sanskog kantona i prvi izlazak na tržište zdravstvene djelatnosti. U svijetu ima 70 proizvodnih jedinica, a u Bosni i Hercegovini 19. U Saniteksu ima za cilj razvoj poslovanja i vraćanje kredibiliteta Saniteksa na svjetskom, evropskom i domaćem tržištu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije