Prezentirana Studija opravdanosti ugradnje fotonaponske elektrane za dvoranu "Goran Čengić"

11.11.2021. 12:55 / Izvor: Akta.ba
solarna elektrana

Diskusija se fokusirala na finaliziranje Studije izborom odgovarajućeg modela.

U okviru prezentacije "Izrada energijskog audita i Studija tehničko-ekonomske opravdanosti ugradnje solarne fotonaponske elektrane za Sportsku dvoranu "Goran Čengić" obrazložena je svrha i cilj provođenja energijskog audita za taj objekat. Uz kratki opis lokacije i namjene objekta, analizirano je postojeće stanje objekta s aspekta korištenja energijskih i termo-tehničkih sistema i podsistema u objektu – analiza toplotnih karakteristika omotača objekta, energijskih svojstava sistema grijanja i hlađenja prostora, potrošnje tople vode, električne energije, analiza potrošnje energenata i energije i troškova vezanih za energente.

Uz proračun toplotnih potreba objekta, predložene su mjere povećanja energijske efikasnosti objekta, kao i finansijska analiza, investicije i  klasifikacija objekta u energijski razred prema Uredbi o provođenju energijskih audita i izdavanju energijskog certifikata.

Nakon toga je predstavljena metodologija izrade Studije tehničko-ekonomske opravdanosti sa Idejnim projektom za ugradnju fotonaponske elektrane. Uz to, predočena je analiza ugradnje FN elektrane, prikaz površina za instalaciju FN modula, predviđeni broj panela, površina panela, snaga i modeli koji mogu biti implementirani i pitanje podsticaja.

Diskusija se fokusirala na finaliziranje Studije izborom odgovarajućeg modela.

Prezentaciji su prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, pomoćnica načelnika za investicije i zaštitu okoliša Jelena Ler Kekić, predstavnici firme  “nLogic d.o.o.” koji su radili na izradi energijskog audita i Studije, kao i direktor JP ONSA  Adnan Karamehmedović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije