Hrvatska prodaje hotele Plat i Maestral u Dubrovniku

27.02.2014. 16:36 / Izvor: Slobodna Dalmacija
Hrvatska prodaje hotele Plat i Maestral u Dubrovniku

Za “Maestrale” se tako traži ponuđač za 68,25 posto vlasničkog udjela, dok država prodaje više od 182 tisuće dionica Hotela Plat, što je 92,3 posto vlasničkog udjela. Pisma namjere dostavljaju se do 26. ožujka.

Dubrovački Hoteli Maestral i Hoteli Plat među tvrtkama su koje idu na bubanj. Vlada, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) konačno je raspisao javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda.

Za “Maestrale” se tako traži ponuđač za 68,25 posto vlasničkog udjela, dok država prodaje više od 182 tisuće dionica Hotela Plat, što je 92,3 posto vlasničkog udjela. Pisma namjere dostavljaju se do 26. ožujka.

Niskoprofitna grana

Hoteli Maestral ove su godine poslovali pozitivno prvi put nakon 2005. godine, smanjila se uprava, a i osnovica plaće za 6 posto koja bi trebala prestati vrijediti u slučaju privatizacije.

Direktor Miho Balija za sve upite vezane za javni poziv upućuje na Vladu koja ga je i raspisala. Zaposleni u Maestralima kažu međutim, kako u niskoprofitnoj grani kao što je turizam u sadašnjoj krizi ne očekuju previše zanimanja ozbiljnih investitora, mada su dubrovački Mestrali i na posljednjem javnom pozivu imali čak devet ponuda. Među njima bila je i ona dijela zaposlenika, no među zainteresiranim tvrtkama nije bilo javno objavljenih ‘jakih’ igrača. Pitanje je hoće li se i radnici izjasniti o tome da ponove svoju ponudu.

"Hoteli Maestral već su imali dva, tri natječaja, a nisam siguran da je posljednji javni poziv za iskazivanje interesa uopće i završio?! Čekamo tvrtku koja će doći sa zdravim novcem i podignuti standarde u hotelima, otvoriti nova radna mjesta, privatizacija je naša jedina šansa", govori sindikalni povjerenik Pero Beš.

Država je raspisala prvi krug u kojemu se prikuplja neobvezujuće ponude, na temelju kojih će investitori biti pozvani na predaju obvezujućih ponuda. Hoteli Plat za sada, čini se, imaju potencijalnoga kupca. Riječ je o njemačkom FTI, turističkoj kompaniji čiji su predstavnici svoju su namjeru otkrili ministru turizma Darku Lorencinu, na turističkom sajmu u Münchenu.

Hoteli Plat prošli su postupak predstečajne nagodbe u kojoj, unatoč dosta dobrom zanimanju, država nije našla strateškoga partnera. Uz FTI, interes su tada iskazali i TUI, Nautica Trogir, Valamar, ukupno sedam ponuditelja u procesu predstečajne nagodbe. Sada će država ponuditi paket dionica koji čini 92,3 posto, a čija je nominalna vrijednost 54,7 milijuna kuna, potvrđuje Pero Matić, direktor Hotela Plat.

Radili s dobiti

"Temeljni kapital društva je 59,2 milijuna kuna, a tijekom predstečajne nagodbe država je otpisala 142 milijuna kuna, pa je društvu ostalo otplatiti ukupno 60 milijuna kuna u dvije rate, što možemo sami servisirati jer smo ove godine radili s dobiti. Činjenica je da su svi najveći zainteresirani za nas, a to znači da nešto i vrijedimo", kaže P. Matić dodajući o predstečajnoj nagodbi: - Vrijeme će pokazati da je država dobro postupila, ostala je vlasnik, a konsolidirala tvrtku za koju će danas na tržištu dobiti više nego da je prošla kroz postupak denominacije dionice i prodaje strateškom partneru.

Hoteli Plat inače su i u procesu ishodovanja dokumentacije za izgradnju i obnovu novih hotelskih kapaciteta, a upravo je FTI u svojoj prezentaciji ministru Lorencinu naveo investiranje u hotele te razvoj novih hotelskih brendova, s fokusom na cjelogodišnje poslovanje te privlačenje novih segmenata gostiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije