Završena rekonstrukcija platoa "Luke Brčko"

09.03.2022. 08:27 / Izvor: Akta.ba
luka brčko

U rekonstrukciju platoa ispred "Luke Brčko" uloženo je 1,7 miliona KM, i to predstavlja ogroman uspjeh i šalje poruku svima da je distrikt spreman za nove investicije.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić jučer je zajedno sa svojim saradnicima, predstavnicima zakonodavne vlasti Distrikta, ambasadorom Johann Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom i Michaelom Scanlanom, prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizor za Brčko obišao JP "Luka Brčko" povodom završene rekonstrukcije platoa. 

Direktor JP "Luka Brčko" Perica Josić kazao je da slike koje danas idu iz Distrikta šalju jasnu poruku svima da je "Luka Brčko" i Brčko distrikt BiH spreman za nove investicije, nove projekte i, kako je kazao, i za dolazak novih investitora.

"Radovi su počeli prije šest mjeseci i završeni su u roku i u okviru ugovorene cijene od 1. 770.000,00 KM. Mislim da je to ogroman uspjeh i da je ovo veliki dan za “Luku Brčko” i završetag platoa. Hvala Evropskoj banci koja je odobrila kredit i koja je prepoznala Distrikt kao strateški interes, ali i BiH. Zahvaljujem se i Evropskoj komisiji koja je odobrila grant, bespovratna sredstva od 3 miliona eura. Također, i supervizor za Distrikt je iznimno doprinijeo realizaciji ovog projekta", kazao je Josić.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Johann Sattler kazao je da je Evropska unija (EU) uz narod BiH i da ulaže mnogo u BiH i Distrikt.

luka brčko

"U ovom trenutku imamo 18 projekata koji su gotovo vrijedni milijardu eura. Te investicije znače otvaranje novih radnih mjesta za narod koji živi na ovim prostorima što istovremeno znači i napredak. Završen je prvi dio projekta u Luci Brčko gdje je ukupna investicija 10 miliona eura. Ovaj projekat će učiniti Brčko gradom koji će imati adekvatnu vodenu infrastrukturu.Pored naše posvećenosti obnovi infrastrukture mi ulažemo i u sektor sigurnosti", kazao je Sattler.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan čestitao je svima Dan Distrikta i Međunarodni dan žena i kazao da danas Brčko pokazuje da nije samo primjer suživota i uzajamnog poštovanja, nego i primjer jednog zajedničkog prosperiteta. 

"Luka je sada činjenica i preostala su još dva koraka koja je potrebno završiti za njenu modernizaciju. Rekonstrukcija mosta je nešto na čemu se radi, autoputevi postaju realnost i poduzima se sve kako bi Brčko zaista postalo multimodalno transportno čvorište u ovom dijelu regiona. Investicije su već prisutne što znači otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, zapošljavanje ljudi koji žele ovdje da rade i grade budućnost", kazao je Scanlan.

Projekat je finansiran od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 20 miliona maraka, 14 miliona maraka kreditnih sredstava i 6 miliona maraka granta nepovratnih sredstava od Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije