Nastavljaju se radovi na tunelu Hranjen, objavljena aukcija vrijedna 1,5 milion KM

08.06.2022. 09:52 / Izvor: Akta.ba
tunel hranjen

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su objavile aukciju za nastavak radova na tunelu Hranjen, saznaje Akta.ba.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su objavile aukciju za nastavak radova na tunelu Hranjen, saznaje Akta.ba.

Naime, objavljena aukcija se odnosi na "Nadzor nad izgradnjom tunela "Hranjen" – Faza I – nastavak radova LOT 1 (iskop i izrada primarne podgrade glavne i servisne tunelske cijevi) i početak radova LOT 2 (ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge).

"Procijenjena vrijednost nabavke (bez PDV-a) iznosi 1.500.000,00 KM, a rok za pružanje usluga je 12 mjeseci od izdavanja naloga Ugovornog organa za mobilizaciju nadzora, koji zavisi od datuma uvođenja Izvođača radova u posao. Nakon toga ostaje obaveza nadzora za posmatranja građevine u garantnom roku od 24 mjeseca, od datuma izdavanja Potvrde o preuzimanju radova, radi nadziranja otklanjanja eventulanih nedostataka", navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

tunel hranjen

Da podsjetimo, za potrebe buduće brze ceste Prača - Goražde će se izgraditi tunel kroz planinski masiv Hranjen. Tunel "Hranjen" se izvodi sa dvije tunelske cijevi, na međusobnom razmaku osi cijevi od minimalno 25,0 m. Jedna cijev je glavna tunelska cijev, dok je druga servisna cijev tunela manjeg profila.

"U prvoj etapi eksploatacije tunela "Hranjen", glavna tunelska cijev za dvosmjerni saobraćaj imat će finalnu tunelsku oblogu od monolitnog betona, dok će druga – servisna cijev, tokom prve etape biti sa primarnom podgradom od mlaznog betona. Ulazni i izlazni portal tunela je projektovan u punom profilu autoceste, s tim da se površina servisne cijevi smanjuje u tunelskom dijelu", piše u tenderskoj dokumentaciji.

Tunel ima glavnu cijev za dvosmjerni saobraćaj površine svijetlog profila 55,20 m2 (površina iskopnog profila oko 95 m2) i servisnu cijev površine 25,20 m2 (površina iskopnog profila oko 35 m2); maksimalni uzdužni nagib nivelete je cca 2%.

Ranije je prema pisanju portala Akta.ba objavljen tender za izgradnju tunela Hranjen- Faza I – nastavak LOT 1 (iskop i izrada primarne podgrade glavne i servisne tunelske cijevi) i početak radova LOT 2 (ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge).

"Znamo koliko je ovaj projekat važan za Bosanskopodrinjski kanton, za kvalitetno povezivanje sa Sarajevom i ostatkom zemlje, a nastavak realizacije i ubrzanje investicije u ovaj projekta smo postavili kao jedan od glavnih ciljeva nove Uprave", izjavio je tada Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije