BiH dobila novih šest kilometara Koridora 5c

26.09.2022. 08:21 / Izvor: BHRT
Koridor 5c

Otvaranjem nove dionice autoputa na koridoru 5c kod Doboja mreža autoputeva u Bosni i Hercegovini povećana je za više od šest kilometara.

Otvaranjem nove dionice autoputa na koridoru 5c kod Doboja mreža autoputeva u Bosni i Hercegovini povećana je za više od šest kilometara. Ovo je prva dionica Koridora 5c kroz Republiku Srpsku koja je završena zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 70 miliona i grantu Evropske unije od 15 miliona eura.

Bosna i Hercegovina dobila je novih šest kilometara autoputa na Koridoru 5c. Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

Slobodan Stanarević, ravnatelj JP „Autoputevi RS“ - "Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će sa ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz odnosno kad se spoji dole sa granicom Federacije odnosno Medakovom. Drugi značaj je za Republiku Srpsku. I treća stvar mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav 5c“.

Osim što će poboljšati kvalitet života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja već se javljaju investitori iz cijele Evrope koji su zainteresovani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja - "Izgradnjom u potpunosti Koridora 5c onda ćemo imati tu mrežu autoputeva koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih“.

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveća raskrsnica autuputeva.

Najveći dio do sada završenog Koridora 5c izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Evropske Unije odnosno evropskih finansijskih institucija.

Sabina Dizdarević, Direkcija za europske integracije - "Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 miliona eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor 5c“.

Javna preduzeća Autoceste FBiH i Autoputevi RS intenzivirala su saradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autoputa na panevropskom Koridoru 5c prioritet.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije