Bh. firme dobile posao u Karlovcu vrijedan preko 86 miliona KM

16.11.2022. 14:20 / Izvor: bljesak.info
Hering

Čak 16 godina je trebalo od ideje i odabira lokacije da konačno u realizaciju krene najdugovječniji županijski projekt, gradnja Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori u okolici Karlovca.

Čak 16 godina je trebalo od ideje i odabira lokacije da konačno u realizaciju krene najdugovječniji županijski projekt, gradnja Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori u okolici Karlovca.

U ponedjeljak je svečano potpisan ugovor s izvođačem, grupom bosansko - hercegovačkih tvrtki Hering - Elcom - Enova koja je izabrana na petom ponovljenom javnom natječaju i kojoj je povjerena gradnja 333 milijuna kuna vrijednog posla ne uključujući PDV.

S predstavnikom izvođača, direktorom Heringa Ladislavom Bevandom ugovor je potpisala direktorica županijske tvrtke Kodos Marija Tufeković te kazala kako je procijenjena vrijednost bila 179 milijuna kuna, no znatno je narasla. Tehnologija karlovačkog Centra za gospodarenje otpadom, jednog od jedanaest predviđenih u Hrvatskoj je mehaničko - biološka obrada onog otpada koji nije prethodno odvojen i ide u reciklažu.

Upravo su ta, po mnogima zastarjela tehnologija i lokacija - Babina gora za koju aktivisti tvrde da ima niz podzemnih vodotokova, izazvali brojne prijepore i kritike ekoloških aktivista.

No, kako stvari stoje, ekolozi nisu uspjeli i Centar ide u realizaciju novcem Europske unije i sufinanciran od Republike Hrvatske. Centar neće prikupljati samo otpad iz Karlovca i Karlvačke županije, nego i iz bližih dijelova Sisačko - moslavačke i Ličko - senjske županije. Na novinarski upit o izvođaču, Tufeković je rekla da se radi o provjerenim tvrtkama i da su se raspitali o referencama. Kako kažu, iza sebe imaju brojne projekte i u Hrvatskoj, od gradnje mosta na Svilaji, Istarskog ipsilona, pročistaču voda u Novoj Gradišci i drugima, piše KAportal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije