Petlja Vitez - Nević Polje

Pogledajte radove na izgradnji ceste kroz Srednju Bosnu

05.01.2023. 16:00 / Izvor: Akta.ba
lašva nević
OTVORI GALERIJU

Glavni radovi na izgradnji ceste kroz Srednju Bosnu teku u skladu s predviđenom dinamikom.

Glavni radovi na izgradnji ceste kroz Srednju Bosnu teku u skladu s predviđenom dinamikom.

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce (LOT 5: petlja Vitez - petlja Nević Polje), čiji su pripremni radovi počeli krajem juna 2022. godine.

U proteklom periodu završena su preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terene, uklanjanje objekata, sječa šume, izmještanje instalacija kao i izrada pristupnih puteva.

Početak sekcije Lota 5 se nalazi poslije petlje Vitez - izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje Lota 4 (Poslovna zona Vitez). 

Na kraju sekcije Lota 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok. 

Na mjestu petlje, brza cesta se pistupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno. Lot 5 je riješen kao cesta sa karakteristikama brze ceste sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

Izgradnja se finansira namjenskim sredstvima iz Budžeta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a dužina trase je 4,8 kilometara te će na njoj biti izgrađena četiri mosta i jedan vijadukt.

Vrijednost ugovorenih radova za ovu dionicu iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci. Firma Hering Široki Brijeg je glavni izvođač radova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije