Val ulaganja

Bum u gradnji trgovačkih centara u 2022. godini

20.01.2023. 12:40 / Izvor: Akta.ba
trgovacki centri

U mnogim gradovima Bosne i Hercegovine događaju se značajne promjene, grade se novi centri dok se postojeći adaptiraju, moderniziraju ili proširuju.

U mnogim gradovima Bosne i Hercegovine događaju se značajne promjene, grade se novi centri dok se postojeći adaptiraju, moderniziraju ili proširuju.

Tako je u prošloj godini otvoreno, započeto ili planirano nekoliko velikih trgovačkih centara.

Na Akta.ba portalu pratili smo gradnju svih većih investicija, te se možemo osvrnuti na one koju si izazvali vaše najveće interesovanje.

Na prvom mjestu je svakako dolazak trgovačkog lanca Lidl koji gradi objekat u Bijeljini i Kiseljaku, a kako je Akta.ba prva izvijestila pronašao je lokaciju i u Sarajevu, a nakont toga i na području Tuzle.

Prema ranijim medijskim najavama, Lidl u BiH je planirao otvaranje najmanje šest prodajnih centara.

 

Krajem septembra 2022. godine najveći domaći trgovački lanac Bingo otvorio je novi prodajni objekat u Banjoj Luci.

Posao u ovom objektu dobilo je 180 ljudi u čije su edukacije investirani značajni resursi. 

Na površini od oko 10.000 m2, koliko ukupno objekat zauzima, na 6.000 m2 nalazi se moderno opremljen hipermarket koji kupcima nudi jedinstveno iskustvo kupovine.

 

Krajem godine je u Brčkom otvoren najveći retail park u Bosni i Hercegovini "Brčko City Park". Šoping centar se prostire na 28.490 kvadrata i na jednom mjestu okuplja kvalitetne brendove i bogatu ponudu sadržaja za sve uzraste.

U ovom centru prodavnice za više kvadrata poslovnog prostora plaćaju manje novca pa su i cijene proizvoda niže, zbog čega su brojni međunarodni brendovi odlučili doći u Brčko.

 

Pored Brčkog, prošle godine otvoren je još jedan reatail park u našoj zemlji, ali ovaj put u Sarajevu, tačnije na Mostarskom raskršću, koji se na 40.000 metara kvadratnih. 

Vrijednost investicije firme Penny je 13 miliona KM, a posao je ovdje našlo preko 100 radnika.

Neki od poznatih brendova koji su našli svoje mjesto u West Gate-u pored Penny plus, Penny marketa su i LC Waikiki, House, Sinsay, SportReality, DeFacto, InterSport…

Otvarenjem West Gate Retail parka, otvaren je i veliki broj radnih mjesta. Samo ime ovog parka simbolično predstavlja zapadni ulaz u glavni grad i sa sobom donosi zapadnjački sistem shoppinga. Vrijednost ove investicije od 20 miliona KM.

 

 

A da su "retail parkovi" sve češći trend koji sve više odgovaraju razdoblju u kojem živimo, pokazuje primjer da je i Krajina dobila svoj retail park.

Moderno opremljeni trgovački centar Retail-park "Elmont" otvoren je u septembru prošle godine u u Poslovnoj zoni "Pilana" u Bosanskoj Krupi.

U njemu je posao dobilo 70 radnika među kojima su većinom žene. Centar je izgrađen zahvaljući investiciji porodice Novkinić koja je u njegovu gradnju uložila 5 miliona KM.

Centar se prostire na 3.500 kvadratnih metara. Ima i 70 parking mjesta pa je ukupna površina oko 5.000 kvadratnih metara. 

U "Elmontu" kupcima su svoja vrata otvorili poznati brendovi "Sinsay", "Azel France", "Sport Reality", "DM-drogeri markt" i Zlatara "Atlantis" a uskoro će se u njemu naći i prodavnica "Koton" i Restoran "La-Italiana".

 

Osim Krajine i Tuzlanski kanton bi mogao dobiti svoj retail park. Naime, kompanija Širbegović je delegaciji Vlade prezentirala plan izgradnje Centra za gradnju i Retail parka u Stjepan Polju kod Gračanice, ali i izazovi u pogledu prilagodbe prostorno planske regulative i nedostatka radne snage, što su prepreke realizaciji ove značajne investicije.

 

 

Onaj koji se već gradi je "Belamionix Centar" u naselju Miladije na zapadnom ulazu u Tuzlu Novi poslovni centar gradi kompanija “Belamionix”.  

Objekat je poslovnog karaktera, tržni centar sa pratećim sadržajima, a nalazit će se na lokaciji bivše tvornice “Resod-Guming” u Tuzli. Površina parcele iznosi cca 13 088m2. 

 

Svoj prvi domaći diskont krajem prošle godine dobilo je Sarajevo.

Kompanija YimoR d.o.o. iz Domaljevca sa lancem marketa MEGA Diskont počela je širiti svoju mrežu. Najviše su prisutni u Tuzlanskom kantonu, a ovo je njihova prva prodavnica u Sarajevu.

 

Tomislavgrad je također dobio svoj novi trgovački centar sa supermarketom Eco Stridon koji je otvoren krajem godine. U ovom centru zaposleno je 45-ero ljudi, a HoReCa ukupno ima 550 zaposlenika, kazano je tijekom otvaranja trgovačkog centra.

Za sve je "kriv" vlasnik Jure Krstanović iz Šujice koji živi u Zagrebu, a na ovomu, sudeći prema njegovim riječima ali i riječima nekih od predstavnika vlasti, neće stati. 

 

Što se tiče Hercegovine, u Stocu se privode kraju radovi na modernom trgovačkom centru na adresi Kneza Mihajla Viševića.

Paper-Pack d.o.o. Stolac zajedno sa svojim suradnicima odlučio je proširiti svoju poslovnu priču. Zemljište se prostire na cca. 5.000 m2, od čega se svi poslovni objekti zatvorenog dijela prostiru na 1400 m2. Od toga 700 m2 zatvorenog prostora zauzima trgovački centar Namex (samoposluga, mesnica i dnevna pekarnica), te Agro centar Sjemenarna d.o.o., Široki Brijeg na 320 m2 zatvorenog prostora.

 

 

Gigantski tržni centar Mega Mall dobit će Usora. Početkom prošle godine počeo je projekt dogradnje i proširenja postojećeg trgovačko-poslovnog objekta investitora Mepromex d.o.o.

Objekat će biti proširen za dodatnih cca 30.000 m2 uz postojećih 40.000 m2

 

Prema najavama lokalnih medija, zgrada nekadašnjeg Hotela Vitez će doživjeti svoju transformaciju i prerasti u urbani gradski centar.

Centar će imati široku ponudu raznih usluga, a svojim bogatim sadržajem općini Vitez će dati upravo ono što po mnogima nedostaje, pravo gradsko središte i mjesto okupljanja.

 

Na kraju i ne manje važna je investicija kompanija Đurić MBB iz Doboja koja je sredinom prošle godine na području opštine Istočna Ilidža počela sa izgradnjom tržnog centra.

Centar se gradi na Кuli na tzv. lokalitetu Trokut. Svoje centre kompanija Đurić do sada je otvorila u Modriči, Petrovu, Banjoj Luci, Doboju, Gradišci, Šamcu i drugim mjestima u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije