Forto kod Varhelyija

Evroskepticizam se može ugušiti samo velikim infrastrukturnim projektima

06.12.2023. 08:21 / Izvor: Akta.ba
infrastruktura

Rastući evroskepticizam se može ugušiti samo velikim infrastrukturnim projektima, prije svega željezničkim, cestovnim i energetskim.

Rastući evroskepticizam se može ugušiti samo velikim infrastrukturnim projektima, prije svega željezničkim, cestovnim i energetskim, odnosno većim izdvajanjima i iz evropskih fondova kako bi se unaprijedio standard građana Bosne i Hercegovine.

Ovo je danas u Briselu poručio Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa, na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Ministar Forto je naveo kako poseban kapacitet za razvoj ima proces digitalne transformacije, dodajući da je BiH okončala pregovore za pristupanje programu Digitalna Evropa te da su pri kraju usaglašavanja strateških dokumenata među kojima je i Strategija širokopojasnog pristupa internetu te Politika sektora elektronskih komunikacija za period od 2023. do 2027. godine.

"Pred institucijama BiH na svim nivoima vlasti je mnogo posla na ispunjavanju uvjeta na putu ka članstvu u Uniji, ali taj proces građani moraju osjetiti u vidu kvalitetnijeg života u BiH. U suprotnom, puko usklađivanje propisa neće imati svrhu", rekao je Forto.

Razgovor sa komesarom Varhelyijem ministar Forto je iskoristio da aktuelizira pitanje ukidanja rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU te pitanje boravka profesionalnih vozača na teritoriji Unije odnosno ukidanja ograničenja trajanja boravka od 90 u 180 dana.

Akcentirao je potrebu odlučnije podrške Evropske unije regionalnim projektima poput izgradnje ceste Sarajevo - Podgorica i modernizaciji i izgradnji željezničke infrastrukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije