Pogledajte kako će izgledati dionica Nemila – Zenica sjever

19.06.2018. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte kako će izgledati dionica Nemila – Zenica sjever

Cijela dionica će biti podijeljena na četiri poddionice i to Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, te Vraca – Zenica Sjever.

Prva naredna dionica, idući dalje prema sjeveru, koja će se graditi bit će dionica Nemila – Zenica Sjever, koja će biti duga 15,3 kilometra.

Na ovoj dionici bit će izgrađen niz objekata, a između ostalih bit će tri tunela, dva mosta i pet vijadukta. Ukupna dužina tunela na ovoj dionici bit će 3,4 kilometra, a mostova i vijadukta 1,2 kilometra.

Cijela dionica će biti podijeljena na četiri poddionice i to Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, te Vraca – Zenica Sjever.

Najduža poddionica na ovoj dionici bit će Nemila – Vranduk. Njena dužina će iznositi 5,6 kilometara. Na njoj će biti izgrađena i tri podvožnjaka za potrebe lokalnog stanovištva. Iako na ovom dijelu autoputa neće biti izgrađen niti jedan veći objekat poput tunela ili mosta, ono što je njena specifičnost je da će postojeća magistralna cesta, u dužini od oko tri kilometra, biti izmještena sa postojeće rute. Osim toga, na desnoj traci, posmatrano od sjevera prema jugu, biti će izgrađeno mjesto za zaustavljanje, poput manjeg odmorišta.

Poddionica Vranduk – Ponirak, iako ne najduža, sastojat će se od najvećeg broja objekata. Na ovoj poddionici, dužine 5,4 kilometra, bit će izgrađen jedan tunel, dva mosta i tri vijadukta. Mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, čije će dužine biti 390 i 340 metara bit će izgrađeni iznad postojećeg tunela Vranduk na magistralnom putu. Tačnije, Vranduk 1 će biti izgrađen ispred ulaza u postojeći tunel, a Vranduk 2 na njegovom izlazu. Na ovom mjestu će, za razliku od magistralnog puta koji ide lijevom stranom rijeke Bosne, posmatrajući pravac njenog toka, autoput preći na desnu stranu rijeke.

Na kraju mosta Vranduk 2 počinjat će tunel Vranduk, koji će biti dug oko 450 metara. Nakon njega smjenjivat će se otvorena trasa i vijadukti. Crni Potok će biti dugačak 80, Koprivna 1 će biti dug 90, dok će Koprivna 2 imati dužinu od 110 metara.

Preostala trećina dionice Nemila Zenica bit će podijeljena na dva dijela. Poddionica Ponirak – Vraca bit će duga 2,6 kilometara. Cijela ova poddionica sastojat će se, zapravo, samo od tunela Zenica, koji će biti dug nešto više od 2,4 kilometra, izuzimajući nekoliko stotina metara na ulazu i izlazu iz ovog objekta.

Odmah po izlasku iz tunela Zenica vozače će dočekati još jedan tunel Vraca, koji će biti dug blizu 500 metara. Ovim tunelom počinje i posljednji dio ove dionice, a to je Vraca – Zenica Sjever. Ova poddionica će biti duga 2,7 kilometara, a osim tunela Vraca bit će izgrađena i dva vijadukta Hecića do, koji će biti dug 110, te Jelovik dužine 90 metara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije