Ko je dao najbolju ponudu za dionicu autoputa kod Zenice

08.10.2018. 09:04 / Izvor: Dnevni Avaz
Ko je dao najbolju ponudu za dionicu autoputa kod Zenice

Na dužini od 5,3 kilometra gradit će se potporni zidovi, dva mosta, tunel i tri vijadukta.

Najpovoljniju ponudu za gradnju poddionice Vranduk – Ponirak (kod Zenice) na Koridoru 5C dao je konzorcij koji čine azerbejdžanska kompanija Azvirt i hercegovački Hering.

Ovaj konzorcij predao je ponudu, koja je prije nekoliko dana otvorena u sjedištu Autocesta FBiH u kojoj se navodi da bi taj posao uradio za 76.513.413 eura, saznaje Dnevni avaz.

U utrci za ovu poddionicu našle su se četiri kompanije, a među njima i turski Cengiz Insaat ponudio je cijenu od 79.887.569 eura. Euroasfalt i Strabag dali su ponudu od 87.280.194 eura, dok je najskuplja ponuda još jedne turske kompanije Kolin Insaat Turizam Sanayi ve Ticaret A.S. od 98.335.099 eura.

Poddionica počinje u južnom dijelu naselja Nemila – lokacija Stara stanica. S dva mosta prelazi rijeku Bosnu dok tunelom Vranduk trasa prolazi regiju Vranduk. Dalje nastavlja iznad naselja Koprivna, s desne strane rijeke Bosne i završava nadomak naselja Ponirak.

Na dužini od 5,3 kilometra gradit će se potporni zidovi, dva mosta, tunel i tri vijadukta.

Gradnja ove poddionice finansirat će se sredstvima osiguranim kod OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID), a predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije