Investicije / URBANIZAM

Rekonstruisano postrojenje Bačevo: Prestaju redukcije pitke vode u Sarajevu

20.04.2021. 12:52 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, v.d. direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija Aida Pendek i načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišli su danas rekonstruisanu pumpnu stanicu u okviru postrojenja Bačevo.

Kako je istaknuto ovom prilikom, zamijenjeno je ukupno sedam pumpnih agregata starih i do 70 godina.

Prema riječima ministra Hadžiahmetovića, radi se o realizaciji prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti pet miliona KM, kojom je i definitivno riješen problem vodosnabdijevanja Sarajeva sa ove pumpne stanice.

Podsjetio je i da je ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo iznosi 25 miliona eura.

"Ono o čemu smo prije dvije godine sanjali danas je realizirano i čini me izuzetni sretnim. Rekonstruisan je kompletan elektro-energetski sistem koji omogućava uredno vodosnabdijevanje Sarajeva sa ove pumpne stanice. Radi se o generacijskom projektu, a pumpe koje su zamijenjene bile su stare između 65 i 70 godina", rekao je ministar Hadžiahmetović.

 

Dodao je da je ovo je jedan od najznačajnijih datuma, kada je u pitanju vodosnabdijevanje Sarajeva.

"Redukcija vode više neće biti, građani više neće dolaziti u situaciju da nemaju vode sa Bačeva, jer sada imamo sistem koji ima rezervno napajanje", objasnio je ministar Hadžiahmetović.

Prema riječima direktorice Pendek kontinuirano se radi na povećanju količina vode i smanjivanju njenih gubitaka u sistemu.

Za sutra je najavljena zamjena pumpnih agregata na pravcu pumpne stanice Centar - rezervoar Podhrastovi.

"Do sada smo, uz sredstva prve tranše EBRD kredita rekonstruisali i pustili u sistem pet kilometara mreže. Takođe, rekonstruisano je preko 200 kućnih priključaka, od mjesta priključenja do vodovodnih garnitura. Pustili smo u rad jednu od dionica potisnog cjevovoda na lokalitetima od Veterinarskog fakulteta do Šentade i od ulice Hamdije Čemerlića do ulice Halida Kajtaza. Ovom rekonstrukcijom, za 40 metara u sekundi smanjeni su gubici na ovoj dionici vodovodne mreže", pojasnila je direktorica Pendek.

Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji distributivnog cjevovoda, te se završavaju radovi na Trgu solidarnosti i na Bulevaru Mimara Sinana na Dobrinji, a sanira se i potisni cjevovod od pumpne stanice Alipašin most do Veterinarskog fakulteta.

"Ostaju nam još rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Jukićeva, gdje postoji veliki problem sa mrežom koju ne možemo više ni sanirati. Sa popravkom mreže u ulici Mustafe Behmena zatvaramo radove finansirane iz prve tranše kredita EBRD-a", navela je Pendek.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije