Trg Alije Izetbegovića i Centralna gradska zona po uzoru na svjetske metropole

Investicije / URBANIZAM

Trg Alije Izetbegovića i Centralna gradska zona po uzoru na svjetske metropole

24.05.2019. 08:02 / Izvor: Akta.ba

S ciljem afirmacije novih praksi u izradi prostorno-planske dokumentacije i usvajanja osnovnih smjernica za izradu Regulacionog plana Trg Alije Izetbegovića, protekla dva dana u kabinetu gradonačelnika Zenice održana je radionica naziva "Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića/ Centralna gradska zona".

"Krenuli smo najboljim i najpraktičnim metodama koje će nas dovesti do konačnog rješenja, a ono bi trebalo rezultirati prelijepim i multifunkcionalnim trgom, po uzru na one u svjetskim metropolama. Nakon međunarodnog javnog konkursa gdje su odabrana tri pobjednička rješenja, gradske službe i glavna gradska arhitektica sa autoricama nagrađenih arhitektonsko - urbanističkih rješenja došle su do prijedloga za izradu Regulacionog plana. Procedure su dosta komplikovane ali učinit ćemo sve da se u najkraćem roku krene sa radovima", rekao je Fuad Kasumović,  gradonačelnik Zenice.

Kako je tokom radionice izjavila glavna gradska arhitektica, Mia Skopljak, Centralna gradska zona od velikog je značaja za Zenicu i njene građane.

"U Centralnoj gradskoj zoni preovladavaju stambeni, ugostiteljski i kulturni objekti, kao i spomenik. Upravo iz tih razloga,  sama intervencija u takvoj zoni je itekako bitna ali i delikatna. Svi znamo da se ova kompletna zona godinama suočava sa problemom stacionarnog saobraćaja zbog čega pokušavamo riješiti i barem dio tog problema“, kaže Skopljak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije