Investicije / URBANIZAM

Tuzlaci protiv novog prostornog plana: Ne želimo šljačišta u našem gradu

09.07.2018. 12:04 / Izvor: Akta.ba

U Tuzli je u petak održana javna rasprava o novom prostornom planu ovog grada kojeg je donijela Vlada Tuzlanskog kantona u nacrtu, a kojem su se oštro usprotivili predstavnici gradske vlasti, kao i brojni građani koji su dosad potpisali peticiju, piše Tuzlanski.ba.

Prema novom prostornom planu, šljaka iz Termoelektrane Tuzla bila bi smještena u Tuzli, Lukavcu i Kopu Šićki Brod. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je protiv ovog prostornog plan, a kako tvrdi, ovaj dokument je donesen bez konsultacija s Gradskom upravom.

"Ovo je ozbiljan grad, nas treba pitati za mišljenje i želje građana. Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je strategiju razvoja do 2026. godine. Ovdje postoje građani, živi ljudi, a ne firme", rekao je Imamović tokom današnje javne raspave te naglasio da se novim prostornim planom Tuzla vraća u vrijeme kada je slovila za najzagađeniji grad u Evropi.

Goran Stojak iz naselja Bukinje kaže da bi širenjem šljačišta došlo i do većeg narušavanja zdravlja ljudi. "Ukoliko bi došlo do širenja, šljaka bi bila ispred kuća ljudi. Uništila bi Lukavac i Tuzlu, zar im više nije dosta. Žalosno je što se nastavlja ubijati priroda. Građana neće dozvoliti. Oko četiri hiljade ljudi dosad je potpisalo peticiju kojom se protivimo ovoj odluci", rekao je Stojak. Dragica Tešić iz Ministarstva za prostorno uređenje TK ističe da je prostorni plan dostavljen gradskim vlastima na vrijeme.

Dokument je dostavljen u digitalnoj formi, a Tešić naglašava da iz Gradske uprave Tuzle svoje primjedbe nisu dostavili resornom ministarstvu, ali da će ih razmotriti kada one stignu. Javna rasprava zakazana je u ponedjeljak i u Lukavcu, kao i protesti građana koji se protive svemu spomenutom. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije