U posjeti Savezu Sumero: Za završetak Centra potrebno još 100.000 KM

22.10.2014. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
U posjeti Savezu Sumero: Za završetak Centra potrebno još 100.000 KM
OTVORI GALERIJU

Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Vogošći svoja vrata u punom kapacitetu trebao bi otvoriti u decembru, ali je za završetak svih radova potrebno još sto hiljada KM.

U organizaciji Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH - Sumero, direktori društveno odgovornih kompanija Raiffeisen BANK dd BiH, Tondach BiH i Securitas BH obišli su jučer Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Vogošći, koji je u izgradnji, a čiji su oni najveći donatori.

Centar svoja vrata u punom kapacitetu trebao otvoriti u decembru, ali je za završetak svih radova potrebno još sto hiljada KM, navodi se u saopćenju. Domaćin posjete bio je direktor Saveza Sumero Haris Haverić, koji je gostima predstavio dosad učinjeno na izgradnji i prezentirao dalji plan gradnje. "Ovo je odličan primjer kako društveno odgovorne kompanije podržavaju Sumero, ne samo finansijski nego i suštinski. Uz njihovu pomoć mi se dalje razvijamo kao organizacija koja pruža podršku osobama s intelektualnim poteškoćama diljem BiH", istakao je Haverić. Zahvalio je direktorima što su lično posjetili centar.

Haverić je kazao da poslujući u skladu sa strategijom održivosti, kontinuirano nastoje svoj uspjeh podijeliti sa zajednicom u kojoj djeluju, pružajući podršku brojnim projektima usmjerenim na najosjetljivije kategorije stanovništva.

Direktor Raiffeisen BANK dd BiH Karlheinz Dobnigg kazao je da je nastavak podrške izgradnji centra za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom jedan od, za njih značajnih, projekata koji su realizirali u ovoj godini. "Ta podrška je jedan aspekt naše višegodišnje suradnje sa Savezom Sumero", izjavio je.

Naglasio je bitnost pružanja podrške takvim centrima te dodao da ga posebno raduje činjenica da će se na ovaj način aktivno promovirati i svjesnost članova društva o postojanju osoba s invaliditetom kao sastavnom dijelu naše društvene zajednice, kao i njihovo pravo na apsolutnu podršku zajednice.

Izražavajući zadovoljstvo napretkom građevinskih radova, direktor kompanije Tondach BiH Jasmin Hošo naglasio je da vjeruje da će centar umnogome pomoći osobama s invaliditetom da bolje i kvalitetnije žive.

"Kroz projekt Sumero centra prepoznali smo potrebu ove populacije te nam je želja da poboljšamo kvalitetu življenja najugroženijih skupina kao što su osobe s invaliditetom i nadamo se da ćemo drugim privrednim subjektima poslužiti kao primjer i biti poticaj da se uključe i u ovaj projekt i podrže izgradnju centra", naveo je Hošo te zahvalio Savezu Sumero koji je implementator tog projekta.

Podršku izgradnji centra pružio je i Securitas BH, koji godinama posebnu pažnju posvećuje društveno odgovornim projektima.

Član uprave i direktor Odjela za upravljanje rizikom Securitas BH Zlatko Prndelj podsjetio je da Securitas BH i Sumero već duže vrijeme uspješno surađuju, a da je ovo samo jedan od takvih projekata.

"Želimo da Savez Sumero i korisnici ovog centra imaju adekvatne uvjete za ostvarivanje aktivnosti bitnih za samostalan život. Ova populacija je nezasluženo na marginama društva i vjerujemo da će postojanje ovog centra doprinijeti njihovoj bržoj i boljoj integraciji u društvo", istakao je Prndelj.

U ime budućih korisnika tog centra, predstavnik grupe samozastupnika i korisnik Sumero programa “Stanovanje u zajednici“ Zlatan Horo naveo je da su svi korisnici uzbuđeni zbog otvaranja centra i da će im nove prostorije pružiti priliku za kvalitetnije svakodnevne aktivnosti.

Glavni cilj tog centra bit će osposobljavanje korisnika za nezavisno življenje u lokalnoj zajednici, edukacija asistenata za podršku korisnicima, podrška životu u lokalnoj zajednici, samoodređenje i samozastupanje te realizacija njihovih osnovnih ljudskih prava.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije