U završnoj fazi veliki infrastrukturni projekat na Mahmutovcu vrijedan 580.000 KM

08.01.2021. 11:07 / Izvor: Akta.ba
U završnoj fazi veliki infrastrukturni projekat na Mahmutovcu vrijedan 580.000 KM

Završena je ugradnja kanalizacionih cijevi u ulici Kamenica i dijelu ulice Paje malta.

Završena je ugradnja kanalizacionih cijevi u ulici Kamenica i dijelu ulice Paje malta, dužine oko 210 metara, te u kraku ulice Kamenica dužine oko 90 metara, potvrđeno je iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo.

"Trenutno se izvode radovi na dijelu putnog pravca Kamenica - Sulejmana Zolja u dužini od oko 20 metara i sa tim će biti završeni radovi na polaganju kanalizacionih cijevi“, pojasnili su u nadležnoj Službi.

Podsjećamo da i dalje uspješno traje veliki infrastrukturni projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u ulicama Kamenica i Paje malta koje se nalaze u mjesnoj zajednici Mahmutovac, a čija je vrijednost 580.000 KM. S obzirom da trenutno vladaju povoljni vremenski uvjeti za izvođača, na terenu je ekipa koja izvodi završne radove na kanalizacionoj mreži. Za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom, a samim tim i stvaranje boljih uslova za života.

Šta je do sada urađeno...

Pored ugradnje novih kanalizacionih cijevi na skoro cijeloj trasi, do sada su izgrađena 22 ulična šahta od planiranih 26, te su svi objekti priključeni na kanalizaciju. Također je na trasi izgrađen i jedan manji potporni zid, kojim se dodatno stabilizovala saobraćajnica, jer je postojeći zid bio oštećen. Što se tiče zamjene vodovodnih instalacija, ti radovi su planirani u sljedećem vremenskom periodu, a zavisit će od meteroloških prilika.

Šta je planirano u okviru projekta...

U okviru projekta postavit će se nova kanalizaciona mreža na trasi dugoj 330 metara. Naglašavamo da pojedini objekti u ovim ulicama do sada nisu imali mogućnost za priključenje na kanalizacionu mrežu. Govoreći o rekonstrukciji vodovodne mreže, ona će podrazumijevati zamjenu starih i dotrajalih instalacija na kojima su bili česti kvarovi i svakodnevni prokopi radi popravki, što je dodatno uništavalo ionako lošu saobraćajnicu. Dužina vodovodne mreže koja će se rekonstruisati je oko 250 metara. Pored toga, na dijelu trase planirano je i polaganje drenažnih cijevi da bi se dio podzemnih voda koje na ovom području ugrožavaju objekte odveo u sistem oborinske odvodnje i bit će urađeno oko 30 pojedinačnih priključaka na domaćinstva. Kada se okončanju podzemni radovi, uslijedit će asfaltiranje svih dionica, što će itekako podići kvalitet života u ovom dijelu Starog Grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije