Investicije / PROJEKTI

Uskoro tender za izgradnju dionice Vlakovo - Mostarsko raskršće

21.02.2018. 13:47 / Izvor: Avaz.ba

Planom poslovanja preduzeća "Autoceste FBiH", s Adnanom Terzićem na čelu, ove godine predviđene su pripremne aktivnosti na izgradnji posljednjeg dijela Sarajevske zaobilaznice. Radi se o dionici Butila - Vlakovo - Mostarsko raskršće (LOT 3), koji je podijeljen na LOT 3a i LOT 3b. Dionica LOT-a 3a Butila - Vlakovo izgrađena je u sklopu autoputa na Koridoru 5C i puštena u upotrebu 2014. godine. Međutim, dionica Vlakovo - Mostarsko raskršće (LOT 3b) još nije izgrađena.

PLAN POSLOVANJA

Zbog toga vozači koji idu iz pravca Hadžića ili Kiseljaka, ukoliko se žele uključiti na autoput u Vlakovu, moraju ići do Ilidže da se okrenu i uključe u Vlakovu na autoput.

Kako su nam rekli iz "Autocesta", ove godine previđene su aktivnosti za dovršetak i posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice, ali konačnu realizaciju treba odobriti Vlada FBiH usvajanjem plana poslovanja.

"U toku je priprema tenderske dokumentacije za izgradnju dionice Vlakovo - Mostarsko raskršće. Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 21,5 miliona KM bez PDV-a. Novac će izdvojiti 'Autoceste' iz vlastitih prihoda. Dionica je duga 1,5 kilometara, a eksproprijacija zemljišta za buduću trasu je završena", kazali su iz "Autocesta".

BOLJA POVEZANOST

Iz preduzeća ističu da će se izgradnjom ove dionice omogućiti bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru 5C s mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama.

DIREKTNA VEZA PREMA PETLJI

"Izgradnjom LOT-a 3b omogućit će se direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze s kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića. Također, izgradnjom ove spojne saobraćajnice rasteretit će se lokalna saobraćajnica kroz naselje Vlakovo i podići će se nivo sigurnosti pješaka i vozila", rekli su iz "Autocesta".

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije