Vlada Švedska izdvojila oko četiri miliona eura za kvalitet vazduha u BiH

05.06.2019. 12:40 / Izvor: SRNA
Vlada Švedska izdvojila oko četiri miliona eura za kvalitet vazduha u BiH

Vlada Švedska izdvojila je oko četiri miliona eura za projekte koji se odnose na kvalitet vazduha u BiH u naredne četiri godine i u tom periodu će stručnjaci ove zemlje za zaštitu životne sredine prenijeti institucijama u BiH sva potrebna znanja i iskustva

Vlada Švedska izdvojila je oko četiri miliona eura za projekte koji se odnose na kvalitet vazduha u BiH u naredne četiri godine i u tom periodu će stručnjaci ove zemlje za zaštitu životne sredine prenijeti institucijama u BiH sva potrebna znanja i iskustva, saopšteno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Povodom 5. juna - Svjetskog dana zaštite životne sredine, Ambasada poziva građane i vlasti u BiH da preduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Iz Ambasade Švedske podsjećaju da je kvalitet vazduha u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda bio više nego zabrinjavajući, te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je da je izuzetno važno da se ne prestane govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana kako se ta statistika ne bi ponovila.

"Sada je, zapravo, najbolje vrijeme da se preduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost vazduha. Životne sredina je u fokusu politike Švedske u BiH i mi podržavamo njene vlasti, ali i građane, u njihovim naporima da riješe problem kvaliteta vazduha", istakao je Hagelberg.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna, na dan kada je održana Konferencija UN u Stokholmu 1972. godine, posvećena životnoj sredini, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine UN.

Ove godine fokus je stavljen na kvalitet vazduha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije