Za nove domove 17,5 miliona eura

23.01.2018. 08:16 / Izvor: Fena
Za nove domove 17,5 miliona eura

Potprojektom je planirana rekonstrukcija 235 porodičnih kuća na području RS i 365 stanova u stambenim zgradama, od kojih 245 na području FBiH i 120 na području Srpske

BiH privodi kraju novi potprojekat vrijedan 17,5 miliona eura u cilju trajnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, a sredinom ove godine biće poznato da li će dobiti zeleno svjetlo Fonda Regionalnog stambenog programa.

Za BiH je, u okviru tog programa na kome zajednički rade zemlje regiona, Evrope i međunarodne institucije, do sada odobreno 48,6 miliona eura za pet potprojekata kojima je predviđena obnova oko 2.000 objekata za potrebe povratka te izgradnja 512 stanova. Domaćim vlastima je stigao poziv da pripreme novi, šesti potprojekat, a plan je obnova 600 objekata. Na raspolaganju je 14,8 miliona eura iz donatorskih sredstava, uz učešće BiH sa 2,7 miliona eura.

Potprojektom je planirana rekonstrukcija 235 porodičnih kuća na području RS i 365 stanova u stambenim zgradama, od kojih 245 na području FBiH i 120 na području Srpske, a sve bi trebalo biti završeno do 2020. godine.

"Stanovi će ostati u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje obezbjeđuju građevinski opremljeno zemljište i priključke na infrastrukturu i služiće za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih osoba i povratnika po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja", kazali su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Aplikacija za novi potprojekat trebalo bi do kraja mjeseca da bude poslata u Fond Regionalnog programa, a Skupština donatora će o prijedlogu BiH odlučivati sredinom godine.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovan Grajić vjeruje da neće biti problema i da će stvari ići kako je zamišljeno.

"Cjelokupni program može samo ići naprijed. Do kraja ovog mjeseca ćemo objediniti sve prijedloge, a kako sada stvari stoje, to će biti poslato kako je ranije dogovoreno", rekao je Grajić koji očekuje da će skupština potvrditi projekat.

Regionalni stambeni program koji finansira međunarodna zajednica, prije svih, EU, kao najveći donator sa učešćem od oko 230 miliona eura, te SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska i druge, uz podršku UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Savjeta Evrope u punom je zamahu.

Ovaj višegodišnji program sprovodi se u nizu potprojekata za koje se pripremaju posebni projektni prijedlozi i o čijem finansiranju odlučuje Skupština donatora Fonda.

Kroz Regionalni stambeni program trebalo bi da bude obezbijeđen trajni krov nad glavom za oko 74.000 osoba.

Donatorska konferencija, kao jedan od prvih koraka koji je učinjen na tom planu, održana je 2014. godine u Sarajevu.

Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH usvojila je krajem decembra prošle godine odluku o raspodjeli 2,22 miliona KM koja su obezbijeđena kroz Sporazum o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava.

Novac je predviđen za elektrifikaciju stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika te projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije