Za program zaštite biljaka u RS godišnje se izdvoji 500.000KM

20.10.2020. 13:49 / Izvor: SRNA
Za program zaštite biljaka u RS godišnje se izdvoji 500.000KM

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u proteklih pet godina za programe posebnog nadzora biljaka i praćenje štetnih organizama na području RS izdvojilo je 500.000 KM na godišnjem nivou.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u proteklih pet godina za programe posebnog nadzora biljaka i praćenje štetnih organizama na području RS izdvojilo je 500.000 KM na godišnjem nivou, izjavio je načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju resornog ministarstva Saša Lalić.

Lalić je rekao da je zdravlje bilja javno dobro i da samo zdrave biljke mogu da obezbjede sigurnost i profitabilnost proizvoda, pa samim tim i konkurentnost proizvođača.

"Najveći značaj kompletne biljne proizvodnje je na zdravlju biljaka", rekao je Lalić novinarima u Banjaluci, gdje je na Poljoprivrednom fakultetu prisustvovao obilježavanju godine zdravlja biljaka.

Navodeći da resorno ministarstvo finansira i sufinansira kompletnu sjemensku i prozvodnju sadnog materijala kako bi imali zdrav i dobar reproduktivan materijal, Lalić ističe da Republika Srpska ima dobru, kvalitetnu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Prošle sedmice smo promovisali znak organske proizvodnje. Idemo i u tom pravcu, dajemo jasnu podršku, kako bismo tačno znali šta je dobar, bezbjedan i zdrav proizvod", rekao je Lalić i dodao da je Ministarstvo opredjeljeno za sprovođenje programa u oblasti biljne proizvodnje i da iste takve programe ima i u oblasti animalne proizvodnje.

Lalić je istakao da je Poljoprivredni fakultet jedan od oslonaca Ministarstva poljoprivrede, te da je u prethodne dvije godine za ovu visoko obrazovnu ustanovu izdvojeno 1.100.000 KM direktnih mjera podrške.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Siniša Mitrić rekao je da ovaj fakultet ima sve kadrovske i tehničke kapacitete da obezbijedi kvalitetno obazovanje u oblasti zaštite biljaka.

"Sa ponosom ističemo da smo jedini u BiH koji imamo usmjerenje za zaštitu biljaka na prvom ciklusu studija", rekao je Mitrić i dodao da je zaštita biljaka vrlo dinamična oblast koja zahtjeva edukaciju kroz cjeloživotno učenje.

On je ukazao da procenat pada prinosa, ukoliko biljka nije adekvatno zaštićena, nekada može ići i do 90 odsto.

Generalna skupština UN je krajem 2018. godine rezolucijom proglasila 2020. godinu - godinom zdravlja biljaka. Cilj te rezolucije je podsticanje aktivnosti kojima će se ukazati na značaj biljaka i njihovog zdravlja koje je u posljednjoj dekadi ugroženo, između ostalog, klimatskim promjenama i širenjem štetnih organizama.

Obilježavanje godine zdravlja biljaka ujedno je bilo i prilika da se predstave laboratorije, oprema i aktivnosti kojim Poljoprivredni fakultet doprinosi očuvanju zdravlja biljaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije