Za sanaciju i praćenje klizišta Općina Centar izdvojila 3,5 miliona KM

19.01.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Za sanaciju i praćenje klizišta Općina Centar izdvojila 3,5 miliona KM

Općina Centar Sarajevo od 2004. godine do danas izdvojila je oko 15 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području.

Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina, gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema, navode iz ove Općine. 

U ovoj godini izdvojeno je 3.525.000 KM za sanaciju i praćenje klizišta na području ove lokalne zajednice, što podrazumijeva sanaciju evidentiranih klizišta, izradu elaborata nesaniranih klizišta na području općine Centar i praćenje njihovog stanja, te preventivne mjere zaštite i spašavanja.

Imajući u vidu činjenicu da preventivno djelovanje u ovoj oblasti, odnosno da ulaganje velikih materijalnih sredstava u sanaciju klizišta može spriječiti ogromne, nenadoknadive posljedice po život ljudi u stambenim naseljima i razorne materijalne štete, Općina Centar je kontinuirano i intenzivno radila na realizaciji projekata sanacije klizišta na području općine koji su omogućili da se stabilizira tlo i omogući siguran život građana u njihovim kućama i stanovima.

Sve ovo govori da je Općina Centar najozbiljnije pristupila rješavanju jednog od gorućih problema današnjice, a dokaz da se u toj namjeri uveliko i uspjelo je da u Centru nije zabilježena nijedna veća nesreća koju je uzrokovalo klizanje tla, stoji dalje u navodu Općine.

Na području Centra od 2000. godine sanirano je 66 klizišta, među kojima su veliki projekti kao što su Dalmatinska, Soukbunar, Trebevićka, Urijan Dedina, Mrakuša, Pećina, Kaptol, Pruščakova, Veliki park, Alipašina, Višnjik, Antuna Hangija, Podgaj-Tekija, Stolačka i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije