Investicije / PROJEKTI

Završetak radova na izgradnji ceste na Grbavici planiran za 17. juli

10.06.2014. 12:10 / Izvor: Fena

Prema ugovoru s izvođačima, završetak radova u Zagrebačkoj ulici  u sarajevskom naselju Grbavica planiran je za 17. juli - potvrdio je u izjavi za Agenciju FENA direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Zolj je izrazio nadu da će do tada sve biti gotovo osim ukoliko ne bude vremenskih nepogoda kakvih je bilo ranije, ali je zatraženo od izvođača da se pojača dinamika radova te da se ispoštuje rok za završetak.

Dodao je da je od ponedjeljka preusmjeren saobraćaj na kolovoz koji je završen, dok se sada radovi odvijaju na drugom kolovozu u pravcu prema centru Sarajeva.

Podvukao je da je izmještena  kontaktna trolejbuska mreža i urađen završni sloj na jednom kolovozu, a sada predstoji iskop na drugom kolovozu, zamjena tampona i potom stavljanje novog asfaltnog sloja te ivičnjaka.

Predviđeno je da se izmjesti vodovodna mreža u blizini zgrade OHR-a, a preduzeće Vodovod i kanalizacija izrazilo je želju da i oni izmjeste svoje instalacije na dijelu prema Skenderiji te će se, kaže Zolj, morati koordinirati radovi sa svim vlasnicima instalacija.

"Nadam se da će sve biti gotovo do 17. jula kada bismo trebali imali modernu saobraćajnicu sa četiri saobraćajne trake, a na pojedinim mjestima bit će ugrađene i trake za lijevo skretanje tako da će se gužve na ovom lokalitetu smanjiti", pojasnio je Zolj za Agenciju FENA.

Potvrdio je da su ovi radovi započeti u julu prošle godine, a rok završetka je 12 mjeseci. Izvođač radova je HP Investing, a nadzor nad radovima vrši firma Divel, dok je vrijednost radova oko pet miliona KM.

Zolj naglašava da se u ovoj ulici nije vršila samo rekonstrukcija kolovoza, nego je proširen kapacitet saobraćajnice i projekt je obuhvatio potpunu zamjenu vodovodne i kanalizacione mreže, zamijenit će se i nova kontaktna mreža za trolejbus, bit će postavljeni novi stubovi i rasvjeta, odnosno sve što se tiče podzemnih instalacija.

"Da se radilo samo o asfaltnom kolovozu vrijednost investicije bila bi daleko manja", kazao je Zolj.

Također, dodaje, sljedeća dionica koja će se raditi (u toku je priprema tenderskog materijala za tu dionicu i najvjerojatnije radovi će početi u 2015. godini) jest od IV transverzale od ulice Azize Šaćirbegović gdje je predviđen i jedan kružni tok, prema stadionu Grbavica odnosno ulici Hamdije Ćemerlića.

Kapacitet i ove saobraćajnice će biti isti, odnosno četiri saobraćajne trake. Postoje dvije saobraćajne trake će biti proširene za još dvije. Bit će postavljen i široki trotoar kao što je slučaj u Zagrebačkoj.

Podsjećanja radi dokument izmjene i dopune urbanističkog plana bio je na sjednici Skupštine KS-a, ali je povučen s dnevnog reda, a bit će razmatran na nekoj od narednih sjednica. Taj plan odnosi se na dio kojim se trebala promijeniti trasa primarnih gradskih saobraćajnica radi očekivanih ušteda i beneficija koji bi time trebale biti postignute.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije