Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

15.03.2021. 12:43 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer, s jedne strane, nada u ubrzanje oporavka gospodarstava podržava tržišta, dok ih, s druge strane, strah od jačanja inflacije pritišće.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer, s jedne strane, nada u ubrzanje oporavka gospodarstava podržava tržišta, dok ih, s druge strane, strah od jačanja inflacije pritišće.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a za otprilike toliko porasle su i cijene dionica u Australiji i Hong Kongu. U Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 1 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija, nakon što je prošloga tjedna Kongres prihvatio nove poticajne fiskalne mjere u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

Taj paket fiskalnih poticaja, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći.

Podršku tržištima pruža i ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u i nekim drugim zemljama.

Međutim, na burzama se trguje oprezno jer se ulagači plaše da će golemi fiskalni i monetarni poticaji izazvati jačanje inflacije.

A na to da bi inflacija mogla ojačati upućuje kretanje prinosa na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u 13 mjeseci, oko 1,63 posto.

Posljednjih tjedana ti prinosi rastu jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije. To bi, pak, moglo navesti Fed na povećanje kamatnih stopa prije nego što se očekuje, što bi negativno utjecalo na tržište dionica.

Zbog toga ulagači nestrpljivo očekuju poruke čelnika američke središnje banke sa sjednice ovoga tjedna.

"Nakon novih fiskalnih poticaja, Fed će zasigurno povećati procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini, a neki čelnici središnje banke možda smatraju da bi kamate trebalo povećati prije nego što su još nedavno očekivali", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,60 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91,66 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 109,05 na 109,10 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1947 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1952 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su prošloga tjedna blago pale. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,9 posto, na 66,20 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital