Azijska tržišta: Solidan rast indeksa na kraju tjedna

25.06.2021. 09:52 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Solidan rast indeksa na kraju tjedna

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, nakon vijesti o dogovoru između Bijele kuće i Senata o paketu infrastrukturnih ulaganja.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, nakon vijesti o dogovoru između Bijele kuće i Senata o paketu infrastrukturnih ulaganja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

To se, među ostalim, zahvaljuje vijesti da je predsjednik Joe Biden u četvrtak postigao dogovor sa senatorima o paketu ulaganja od 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte.

Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Biden tražio, a uključuju 312 milijardi dolara ulaganja u prometne projekte, kao što su ceste, mostovi i zračne luke, te 266 milijardi u druge projekte, poput ulaganja u vodoprivredni sustav i širokopojasni internet.

Zahvaljujući dosadašnjim golemim fiskalnim poticajima, u prvom je tromjesečju gospodarstvo SAD-a poraslo po anualiziranoj stopi 6,4 posto, potvrdili su jučer objavljeni revidirani podaci, a ulagači se nadaju da će novi paket infrastrukturnih investicija dodatno podržati rast gospodarstva i tržišta dionica.

"Pozitivna reakcija tržišta pokazuje da ulagači vjeruju da taj dogovor može podržati rast gospodarstva, no treba uzeti u obzir da će doći do nekih poreznih promjena kako bi se te investicije platile", kaže Kerry Craig iz tvrtke J.P. Morgan Asset Management.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,76 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 111,10 na 110,90 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1940 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1925 dolara.

Cijene su se nafte, pak, primaknule najvišim razinama u gotovo tri godine, zahvaljujući vijestima o padu zaliha u SAD-u i ubrzanju gospodarskih aktivnosti u Njemačkoj.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,25 posto, na 75,75 dolara, dok na američkom tržištu barel poskupio 0,30 posto, na 73,50 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital