7 miliona eura

EBRD, EU i UniCredit finansiraju mala i srednja preduzeća u okviru SME Go Green programa

26.12.2023. 13:02 / Izvor: Akta.ba
unicredit

Kreditna linija od 7 miliona eura za finansiranje zelenih i održivih projekata malih i srednjih preduzeća.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku Europske unije (EU), odobrila je UniCredit Bank d.d. iznos od 7 miliona eura za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz SME Go Green program. Program SME Go Green razvijen je kako bi pomogao bh. preduzećima u zelenoj tranziciji i omogućio im povećanje konkurentnosti u savremenoj ekonomiji.

UniCredit Bank d.d. dugogodišnji je partner EBRD-a, s bogatim iskustvom u podršci malim i srednjim preduzećima te je u zavidnoj poziciji da omogući kreditiranje kroz mrežu koja pokriva čitav teritorij Bosne i Hercegovine.

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., izjavila je: “Potpisivanjem ove kreditne linije nastavljamo s daljnjom podrškom malim i srednjim preduzećima koje smo prepoznali kao ključne za razvoj ekonomije naše zemlje. Podrška razvoju ovih preduzeća ujedno je podrška lokalnoj zajednici čiji razvoj nam je uvijek u fokusu te središtu svake odluke koju donosimo za izgradnju bolje, otpornije budućnosti. Uvjereni smo da će značajan broj domaćih kompanija prepoznati prednosti koje ova kreditna linija pruža te da će ih ovo potaknuti za ulaganje u održive projekte, a posebno projekte koji doprinose zelenoj tranziciji i imaju pozitivan utjecaj na okoliš.“

Ovaj finansijski paket omogućit će UniCreditu da nastavi podržavati ulaganja malih i srednjih preduzeća u zelene i održive projekte, a poboljšani pristup zelenim finansijama podržat će konkurentnost i izvozni potencijal lokalnih preduzeća, pružajući im mogućnosti da unaprijede svoje proizvode i usluge u skladu s najvišim standardima EU o klimi, zaštiti okoliša, kao i drugim standardima.

Mala i srednja preduzeća moći će između ostalog aplicirati za finansiranje projekata energetske efikasnosti, obnovljive energije i održivog korištenja resursa.

Preduzeća koja će se finansirati kroz program Go Green za SME, imat će mogućnost poticaja u vidu povrata novca u visini od 10 odsto iznosa zajma ili 15 odsto za investicije u obnovlјive izvore energije i pojedine projekte u poljoprivredi. Europska unija (EU) omogućava ovu vrstu poticaja kako bi se premostio jaz između početnih visokih troškova i budućeg povrata ulaganja. Ujedno, EU će obezbijediti sredstva za obuku o novim finansijskim proizvodima i podršku lokalnim preduzećima u implementaciji projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital